Shutterstock

Mikä määrää liikakilojen paikan?

Miksi naisilla liikakilot kasautuvat takapuoleen ja reisiin, kun taas miehillä voi olla paksu maha ja erittäin ohuet jalat?

Rasvan jakautumiseen elimistössä vaikuttavat monet eri tekijät, joista tärkeimmät ovat hormonit, geenit ja fyysinen aktiivisuus. Naisilla ja miehillä rasvakudos jakautuu eri tavalla erityisesti naishormoni estrogeenin vaikutuksesta.

Estrogeeni lisää rasvan määrää elimistössä. Koska naisilla on elimistössään enemmän estrogeenia, naisten rasvaprosentti on yleensä korkeampi kuin miehillä. Rasvaprosentti on naisilla 25–31 ja miehillä 18–26. Estrogeeni aiheuttaa myös sen, että naisilla rasvaa kertyy pakaroihin, lantiolle ja reisiin, eli syntyy klassinen päärynävartalo.

Vaihdevuosien jälkeen, kun estrogeenin tuotanto vähenee, naisten kilot nousevat yleensä hieman ylemmäs: lantio kaventuu, vyötärö levenee ja vatsa kasvaa. Päärynä muuttuu vähitellen miesmäiseksi omenavartaloksi.

Overweight man

Monilla geeneilläkin näyttää olevan vaikutusta siihen, mihin kohtaan vartaloa rasva varastoituu. Omaan perimään ja hormonitasoon on mahdotonta puuttua, mutta liikunnalla vartaloa voi muokata niin, että sen muodot muistuttavat vähemmän omenaa.

Kun lihakset työskentelevät, muodostuu interleukiini-15-välittäjäainetta, jonka on todettu vähentävän rasvan osuutta erityisesti vatsan seudulla. Se ei kuitenkaan vaikuta reisiin ja pakaroihin kertyneeseen rasvaan.