Shutterstock
Mies ja elohiiri silmässä

Mikä elohiiri on?

Toisessa silmässäni tuntuu usein kevyttä nykimistä, joskus se kestää muutaman päivän ja toisinaan viikkoja. Mistä nykiminen johtuu?

Silmän ympäristössä tuntuva nykiminen voi olla ärsyttävää ja jatkua pitkään. Ilmiö tunnetaan nimellä elohiiri. Se voi tuntua siltä kuin joku nykäisisi silmäluomea vähän väliä kevyesti.

Elohiiri johtuu silmiä ympäröivien lihassäikeiden liiallisesta aktiivisuudesta. Silmän lihakset ovat muutenkin kehon nopeimpia lihaksia ja ne alkavat helposti väristä.

Toisinaan vaiva iskee yhtä aikaa kumpaankin silmäluomeen, mutta tutkimusten mukaan useimmiten supistelevat yläluomen lihakset.

Elohiiri voi johtua elintavoista

Vaikka elohiiri on useimmiten vaaratonta, on syytä hakeutua lääkäriin, jos se vaivaa jatkuvasti tai usein.

Elohiiri saattaa nimittäin olla oire stressistä ja esimerkiksi liian vähäisestä nukkumisesta tai liiallisesta kofeiinista. Lääkäri voi opastaa elintapamuutoksiin, jotka lievittävät vaivaa.

Kolme konstia elohiiren ehkäisyyn

Uni

Silmien väsyminen ja vähäinen uni vaikuttavat silmäluomien lihaksiin. Sulje tietokone ja kännykkä tai nuku pidempään.

Kofeiini

Kofeiini piristää ja voi lisätä lihasten supistelua. Vähennä kahvin tai kolajuomien juontia.

Stressi

Stressaantunut olo voimistaa lihasten taipumusta supisteluun. Harkitse elämäntapamuutosta vaikka lääkärin kanssa.

Botuliini pysäyttää elohiiren

Jos elämäntapamuutokset eivät tepsi ja elohiiri on voimakasta ja toistuvaa, lääkäri voi määrätä botuliinipistoksia. Botuliini on hermomyrkky, jota käytetään myös kosmeettisiin tarkoituksiin.

Silmäluomen lähelle pistetty botuliini lamauttaa hermot ja lihakset. Teho kestää 3–9 kuukautta, minkä jälkeen hoito on toistettava.

Elohiiri voi myös olla lääkityksen sivuvaikutus. Joskus harvoin sen syyn selvittämiseen tarvitaan neurologia, jos epäillään sen johtuvan aivoista.