Overgangsalder

Leikkaus lykkää vaihdevuosia

Posket punoittavat, hiki virtaa ja mieliala vaihtelee – vaihdevuosien alkamisen huomaa pian. Niillä on myös pitkäaikaisvaikutuksia, jotka voivat olla niinkin vakavia kuin Alzheimerin tauti tai verenkiertohäiriö. Uusi mullistava leikkaus voi siirtää terveysongelmia 20 vuotta myöhemmäksi.

Posket punoittavat, hiki virtaa ja mieliala vaihtelee – vaihdevuosien alkamisen huomaa pian. Niillä on myös pitkäaikaisvaikutuksia, jotka voivat olla niinkin vakavia kuin Alzheimerin tauti tai verenkiertohäiriö. Uusi mullistava leikkaus voi siirtää terveysongelmia 20 vuotta myöhemmäksi.

Silvia Jansen/Getty Images

Viisikymppinen nainen istahtaa penkille. Häntä väsyttää, hikoiluttaa ja huimaa. Naisella on vaihdevuodet, ja syvällä hänen aivoissaan hermosolut ovat jo käynnistäneet rajun kehityskulun, joka muuttaa hänen elämänsä.

Muutaman minuutin kuluttua nainen on taas valmis jatkamaan matkaansa, mutta hän empii. Kun hän lähti kotoa, hän tiesi tarkalleen, minne hän oli menossa, mutta nyt hän ei enää muista, mitä hänellä oli ollut mielessään.

Vastaavanlaiset tapaukset ovat arkipäivää monille naisille. Vaihdevuosiksi kutsuttu elämänvaihe, jossa naisen kuukautiset loppuvat ja munasarjat alkavat toimia eri tavalla kuin ennen, tunnetaan erityisesti kuumista aalloista, joiden aikana veri pakkautuu kasvoihin ja hiki helmeilee otsalla.

On kuitenkin saatu selville, että vaihdevuodet tuovat mukanaan myös vakavia terveysongelmia.

45 vuodesta 55 vuoteen on tavallinen vaihdevuosien alkamisikä.

Niistä pahimpiin kuuluu Alzheimerin tauti. Vain jokusen vuoden aikana aivojen aineenvaihdunta voi mullistua niin, että aivokudos alkaa tuhoutua. Seurauksena saattaa olla etenevä muistisairaus.

Tähän asti muutosprosessin on katsottu kuuluvan naisen normaaliin elämään.

Suhtautumistapa on kuitenkin muuttumassa, ja kehitteillä on esimerkiksi kirurgiaan ja lääkkeisiin perustuvia hoitoja, jotka voivat myöhentää vaihdevuosia jopa 20 vuotta.

Aivot ja munasarjat viestivät

Naisen hedelmällisyys riippuu herkästä aivojen ja sukupuolielinten välisestä vuorovaikutuksesta. Kuukautiskierron aikana aivojen hypotalamus ja aivolisäke lähettävät yhdessä follikkelia stimuloivaa eli FSH-hormonia munasarjoihin edistääkseen niin sanotun munarakkulan kasvua.

Kehittyessään munarakkula erittää jatkuvasti enemmän sukupuolihormoneihin kuuluvia estrogeenia ja inhibiiniä, joka estää aivoja erittämästä FSH:ta.

Kun munarakkula on riittävän iso ja sen sisällä oleva munasolu on kypsä, aivot alkavat tuottaa LH:ta eli luteinisoivaa hormonia.

Sitä erittyy vain vähän aikaa mutta runsaasti, ja kun määrä on suurimmillaan, munasolu irtoaa eli tapahtuu ovulaatio.

Aivojen ja munasarjojen vanhetessa myös hormonisäätely muuttuu. Estrogeenin ja inhibiinin määrä pienenee sitä mukaa kuin munarakkuloiden reagointi aivojen hormoneihin heikkenee.

Lisäksi LH:ta erittyy vähemmän ja FSH:ta enemmän. Tästä seuraa, että aivot ja munasarjat eivät enää viesti kunnolla keskenään. Nainen on siten tullut vaihdevuosiin – ja menettää ennen pitkää hedelmällisyytensä.

Tarkkaa syytä prosessin läpikäymiseen ei tiedetä. Useimmat eläimethän säilyttävät lisääntymiskykynsä aina kuolemaan asti, vaikka nekin ehtivät vanheta eläessään pitkään.

Osa tutkijoista uskoo, että vaihdevuosista on naisille etua geenien välittämisen näkökulmasta tarkasteltuna.

Teorian mukaan vanhemmiten naisilla on suurempi riski vammautua tai kuolla synnytyksen aikana, ja siksi naisten on parempi käyttää voimiaan lastenlapsista huolehtimiseen kuin oman lapsikatraan kasvattamiseen.

Olipa selitys sitten mikä tahansa, hormonitasapainon järkkyminen johtaa muuhunkin kuin hedelmättömyyteen.

Etenkin estrogeenin väheneminen on ongelmallista, sillä hormonilla on tärkeä osuus muun muassa ruumiinlämmön, verensokerin ja aivojen aineenvaihdunnan säätelyssä sekä luiden, limakalvojen ja verisuonien kunnossapidossa. Vaikka yli puolet naisista tuskin edes havaitsee syntyviä muutoksia, ne voivat aiheuttaa ongelmia ajan mittaan.

Aivojen aineenvaihdunta hidastuu

Estrogeeni saa aivosolut kasvamaan ja auttaa niitä säilyttämään toimintakykynsä, lähettämään viestejä ja luomaan yhteyksiä muihin soluihin.

Lisäksi hormoni ehkäisee tulehdusta aivoissa ja säätelee niiden energiankulutusta. Kun estrogeenitaso kääntyy laskuun vaihdevuosien alkaessa, aivojen ensisijaisen energialähteen, glukoosin, kulutus pienenee 20–25 prosenttia.

Välitön seuraus voi olla, että naisen on vaikea muistaa esimerkiksi sanoja tai hänellä esiintyy epämääräisiä hallinnan menettämisen tunteita. Pitkäaikaisvaikutus aivoihin on usein pahempi.

Tutkijoita on jo kauan askarruttanut kysymys, miksi naisilla on noin kaksi kertaa niin suuri riski sairastua dementoivaan Alzheimerin tautiin kuin miehillä.

Osaselityksena pidetään sitä, että naiset elävät keskimäärin pitempään kuin miehet, mutta asia on monimutkaisempi.

Aivotutkija Lisa Mosconin johtama tutkimusryhmä arveli vuonna 2018 vaihdevuosia ratkaisun avaimeksi.

© Lisa Mosconi et al.

Vaihdevuodet iskevät aivoihin

Aivojen energiankulutus pienenee selvästi vaihdevuosien alettua. Seurauksena voi olla aivojen vahingoittuminen, joka johtaa lopulta dementoivaan Alzheimerin tautiin.

Yhteyden selvittämiseksi kartoitettiin joukolta 40–60-vuotiaita naisia beeta-amyloidi-nimisen proteiinin kertymistä aivoihin.

Plakiksi kutsuttuina paakkuina aine vaurioittaa aivokudosta, ja se on tärkeä tekijä Alzheimerin tautiin sairastumisessa.

Tutkimuksen mukaan beeta-amyloidiker­tymiä oli selvästi enemmän vaihdevuosi-ikäisillä naisilla kuin yhtä vanhoilla miehillä ja niillä naisilla, jotka eivät olleet vielä tulleet vaihdevuosiin.

Alzheimerin taudin siemen alkaa siis itää vaihdevuosi-iässä, vaikka oireet ilmaantuvat myöhemmin.

Vielä ei tiedetä, miksi beeta-amyloidin määrä kasvaa, mutta on saatu viitteitä siitä, että laskeva estrogeenitaso ja aivojen pienempi glukoosinkulutus kiihdyttävät haitallisen aineen syntymistä.

Uusi tieto on arvokasta, sillä se voi auttaa kehittämään keinoja ehkäistä Alzheimerin tautia.

Sen oireellinen vaihe alkaa usein vasta sen jälkeen, kun nainen on täyttänyt 70 vuotta, mutta näyttää selvältä, että ennaltaehkäisy on aloitettava viimeistään silloin, kun nainen on vaihdevuosissa .

Verisuonet kaipaavat estrogeenia

Aivot eivät ole suinkaan ainoa kehon osa, joka kärsii vaihdevuosista. Pitkä tapahtumaketju koskee koko elimistöä, eikä mikään alue välty haitallisilta muutoksilta, jotka altistavat erilaisille sairauksille.

Esimerkiksi naisen keho alkaa varastoida enemmän rasvaa kuin aikaisemmin, ja varastoenergiaa kertyy vyötärön seudulle.

Koska vaihdevuosissa olevat naiset myös usein rasittavat itseään fyysisesti entistä vähemmän, on olemassa vaara, että rasva rupeaa täyttämään vatsaonteloa suolen ja sisäelinten välistä. Vyötärölihavuus lisää rasvamaksan riskiä.

Hedelmällisyys vähenee, kehon termostaatti reistailee ja aivokudosta häviää vähitellen – vaihdevuodet tuovat mukanaan sukupuolihormonien sekamelskan, joka leviää kaikkialle naisen elimistössä.

© claus lunau & shutterstock

Vanhetessaan aivot menettävät ajoituskyvyn

Sitä mukaa kuin aivot vanhenevat, aivosolujen herkkyys hormoneille ja muille viestiaineille vähenee. Naisilla muutos johtaa siihen, että aivolisäke erittää vähemmän luteinisoivaa hormonia (LH), joka säätelee munasolun irtoamista eli ovulaatiota.

© claus lunau & shutterstock

Lamautuvat munasarjat vähentävät estrogeenia

Aivojen tapaan munasarjat vanhenevat ja reagoivat huonommin esimerkiksi LH-hormoniin. Lisäksi kypsyvien munasolujen ympärille syntyvien munarakkuloiden määrä pienenee. Ne tuottavat useita sukupuolihormoneja, kuten estrogeenia, inhibiiniä ja AMH:ta.

© claus lunau & shutterstock

Kehon termostaatti ohjaa verta kasvoihin

Pienenevä estrogeenipitoisuus vaikuttaa muun muassa hypo­talamukseen, jonka tehtäviin kuuluu ruumiinlämmön säätely. Aivoalue alkaa helpommin lähettää laajenemiskäskyjä ihon verisuonille, ja ne saavat aikaan niin sanottuja kuumia aaltoja.

© claus lunau & shutterstock

Ylimääräinen rasva ahtauttaa verisuonia

Hormonitasapainon järkkyessä keho polttaa vähemmän rasvaa. Varastorasvan osuus elimistössä kasvaa erityisesti keskivartalon alueella ja vatsaontelon sisäelinten ympärillä.
Ajan mittaan rasvoittuminen voi näkyä myös verisuonistossa valtimotautina.

© claus lunau & shutterstock

Hermosolut alkavat myrkyttää aivoja

Matala estrogeenitaso muuttaa aivojen aineenvaihduntaa. Siksi saattaa syntyä haitallisia määriä esimerkiksi beeta-amyloidia. Proteiini vahingoittaa hermosoluja ja voi kertyessään johtaa Alzheimerin tautiin.

Rasvoittumisen ja matalan estrogeeni­tason yhteisvaikutus on muun muassa kakkostyypin diabeteksen ja ja sydän-ja verisuonitautien riskitekijä.

Estrogeenin vähyys edistää verisuonten jäykistymistä ja eri ­terveysongelmien ilmaantumista, koska hormoni viestii suoraan verisuonten solujen kanssa vaikuttaessaan seinämien kunnossapitoon.

Vaihdevuodet lisäävät siten verisuonten seinämien tulehdusta, vähentävät verisuonivaurioiden korjausta ja huonontavat verisuonten supistumista.

Kaikki tämä suurentaa valtimotaudin riskiä, ja monilla naisilla verenpaine nousee liian korkeaksi. Aivoveritulpan todennäköisyys kaksinkertaistuu ensimmäisten kymmenen vuoden aikana vaihdevuosien alkamisen jälkeen.

Nuoren munasarja pakastetaan

Lukuisien terveysvaikutusten takia on etsitty hoitomenetelmiä. On luontevaa ajatella, että estrogeenilisä ratkaisee ongelmat, koska hormonilla on tärkeä osa vaihdevuosissa. Ratkaisu ei ole kuitenkaan täydellinen.

Hormonikorvaushoitoa on annettu vaihdevuosi-ikäisille jo kauan, mutta sillä voi olla vakavia sivuvaikutuksia, kuten veritulppa, sydämen verisuonisairaus, dementia ja muun muassa munasarja-, rinta- ja kohtusyöpä.

Haitat riippuvat siitä, otetaanko hormoni suun kautta tabletteina vai ihon kautta geelinä tai laastarina. Kaiken kaikkiaan naisen pitää kuitenkin harkita tarkkaan, aloittaako hän hormonikorvaushoidon.

Naisten riski sairastua Alzheimerin tautiin on arvioitu 20 prosentiksi.

Paremmaksi vaihtoehdoksi on esitetty vaihdevuosien estämistä. Juuri tähän pyrkivät brittiläiset lääkärit kirurgisella menetelmällä, jota käytettiin ensimmäisen kerran vuonna 2019.

Yhdeksältä nuorelta naiselta poistettiin osa toisesta munasarjasta puoli tuntia kestävässä leikkauksessa pakastettavaksi ohuina viipaleina.

Kun naiset tulevat vaihdevuosiin, kudos sulatetaan ja sijoitetaan jäljellä olevan munasarjan viereen tai päälle.

Tavoitteena on näin varmistaa, että naisen munasarja toimii kuin nuoruusvuosina ja pitää yllä riittävää hormonien – ja etenkin estrogeenin – eritystä.

Sen ansiosta nainen ei iästään huolimatta ala kärsiä vaihdevuosivaivoista. Vaihdevuodet jäävät siis tulematta normaaliin aikaan.

Uuden hoitomuodon kehittäjiin kuuluva Simon Fishel tunnetaan miehenä, joka osallistui viime vuosituhannella hedelmällisyyshoitojen mullistamiseen.

Fishel odottaa kirurgiselta menetelmältä paljon ja korostaa, että sen teho riippuu ratkaisevasti siitä, minkä ikäinen nainen on ensimmäisen operaation aikana.

Jos hän on 40-vuotias, vaihdevuosia voidaan siirtää tuonnemmaksi vain noin viisi vuotta.

Jos nainen on sen sijaan 25-vuotias, hänen munasarjoillaan on edessä vielä monta hyvää vuotta – ja ne voivat myöhemmin lykätä vaihdevuosia 20 vuotta.

Siten nainen on vaihdevuosissa ehkä vasta 70 vuotta täytettyään.

Uusi hoito vaatii munasarjojen kudoksen pakastamista kymmeniksi vuosiksi.

© blue cinema/Getty Images

Kirurgisen avun toimivuudesta saadaan näyttöä vasta vuosikymmenien kuluttua, mutta on hyvä syy uskoa, että se lunastaa odotukset. Itse leikkausta on nimittäin käytetty kauan toisessa yhteydessä.

Kun nainen saa syöpähoitoa, hänen munasarjansa voivat vaurioitua. Vahingon varalta on kuitenkin mahdollista ottaa osa munasarjoista talteen ja pakastaa siirrettäväksi takaisin hoidon loputtua.

Vuodelta 2017 olevan tutkimuksen mukaan tuolloin ainakin 80 lasta oli saanut alkunsa munasoluista, jotka olivat peräisin siirretystä munasarjasta.

Tulos osoittaa, että kudos voi täyttää tehtävänsä leikkauksesta ja pakastuksesta huolimatta.

Veri elvyttää munasarjan

Kirurginen menetelmä on lupaava, mutta sillä ei voida auttaa naisia, jotka ovat jo vaihdevuosissa. Kreikassa etsitään apua heille. Siellä on hoidettu kolmea naista niin sanotulla verihiutalerikastetulla plasmalla.

Naisilla ei ollut ollut kuukautisia vaihdevuosien tai munasarjojen varhaisen vanhenemisen takia yli vuoteen, eivätkä he siten olleet enää hedelmällisiä.

Verihiutalerikastettu plasma on naisten omaa verta, josta on poistettu valko- ja punasolut. Nesteessä on vain suuri määrä verihiutaleita, jotka voivat erittää uusien verisuonten kasvua ja kudosten uusiutumista edistäviä sekä kantasolujen kehitystä sääteleviä kasvutekijöitä.

Verihiutalerikastettua plasmaa ruiskutettiin naisten munasarjoihin, ja sen todettiin käynnistävän sukupuolihormonien tuotannon. Kaikki kokeellista hoitoa saaneet naiset ovat sittemmin tulleet raskaaksi.

Tutkimus on liian suppea, jotta siitä voitaisiin tehdä päteviä päätelmiä, ja osa tutkijoista suhtautuu epäilevästi siihen, että nimenomaan plasma aiheutti muutokset.

Koe vihjaa kuitenkin, että munasarjojen toiminta on helposti palautettavissa vaihdevuosien alkamisen jälkeen. Se taas tarkoittaa, että vaihdevuosia voidaan myös siirtää.

Tulevaisuudessa 50-vuotiaan naisen voivatkin pakottaa levähtämään hikisenä ja voipuneena penkillä paitsi kuumat aallot myös pitkälle edenneen raskauden vaivat.