lävistyksiä, nainen, kielen lävistyksiä
© Shutterstock

Lävistyksillä on riskinsä

Lävistykset ovat nykyään tuiki tavallisia. Onko ihokoru niin vaaraton kuin väitetään?

Asiantuntijat eivät ole juurikaan keskustelleet julkisuudessa lävistysten vaarallisuudesta tai vaarattomuudesta. Useimmat ihokorun hankkineet selviävät lävistystoimenpiteestä suuremmitta ongelmitta. Lävistyskohta voi punoittaa, turvota ja olla kosketusarka jonkin aikaa.

Joskus terveyshaitat ovat kuitenkin huomattavasti vakavampia. Terveysriskit voi minimoida välttämällä epämääräisiä ihokoruja myyviä paikkoja ja turvautumalla hyvämaineisen asiantuntijan palveluihin.

Lävitystä hankkiessa on aina syytä varmistaa, että toimenpiteessä käytetään kertakäyttöneuloja ja huolehditaan muutenkin puhtaudesta, jotta kudosta vaurioittavan tulehduksen ja kehon nesteiden, erityisesti veren, välityksellä tarttuvien tautien vaaraa ei ole.

Riski saada vakavia komplikaatioita on suurin yleensä silloin, kun lävistyksen tekee itse kotioloissa puutteellisin välinein. Lävistys suositellaan puhdistettavaksi puhtaalla vedellä tai mikrobeja tappavalla aineella joitakin kertoja päivässä usean kuukauden ajan lävistyksen ottamisen jälkeen.