Laserkynän säde on yleensä vaaraton

Voiko laserkynän säteestä saada näkövamman, jos se osuu suoraan silmään?

laserkynän

Laserkynä eli laserosoitin on paristolla toimiva kynänmuotoinen osoitinlaite, jonka laserdiodi tuottaa valonsäteen.

Lasersäde voi olla vaarallinen, koska se ei leviä ilmassa tavallisen valokeilan tapaan ja siksi sillä voidaan kohdistaa suuri määrä energiaa pieneen pisteeseen.

Siksi silmään tai iholle osuva voimakas lasersäde saattaa tuottaa pysyviä vaurioita verkkokalvolle. Laserosoittimien säde on kuitenkin melko heikko, eikä sitä pidetä suurena riskinä.

Laserlaitteet jaetaan säteen tehon mukaan turvallisuusluokkiin 1, 1M, 2, 2M, 3R, 3B ja 4. Mitä haitallisempi säde on, sitä suurempi on luokan numero. Luokan 4 laserlaitteen säde on niin voimakas, että se voi aiheuttaa iholle palovamman hetkessä ja silmä voi vaurioitua jopa hajaheijastuksesta.

Luokan 1 laitteissa, kuten cd-soittimissa, taas säde on niin heikko, että se ei aiheuta vaaraa missään tilanteessa, tai laite on rakennettu niin, että säde ei pääse ulos.

Myös luokkaan 2 kuuluvan laitteen säde on niin heikko, että räpyttely yleensä riittää suojaamaan silmää.

Tämän tehoiseen säteeseen tuijot-taminen voi silti vaurioittaa silmää. Suuri osa laserosoittimista kuuluu tähän luokkaan.

Luokan 3 laite tuottaa jo niin tehokkaan säteen, että se voi suoraan silmään osuessaan tai sileästä pinnasta heijastuneenakin aiheuttaa pysyvän vaurion.

Tähän luokkaan kuuluvat tehokkaimmat Suomessa sallitut laserosoittimet.

Vaikka ei ole tiedossa tapauksia, joissa laserkynän säde olisi aiheuttanut pysyvän vamman, laserosoittimen kanssa täytyy olla varovainen.

Silmään osuva säde voi aiheuttaa päänsärkyä ja ohimenevää sokeutta.

Esimerkiksi autoilijan häikäiseminen heikollakin säteellä voi olla kohtalokasta.