Kylmä aktivoi ruskeita rasvasoluja

white and brown fat cells

Ihmisen biologian apulaisprofessori Wouter van Marken Lichtenbelt alankomaalaisesta Maastrichtin yliopistosta on selvittänyt, sopiiko tarkoitukseen viileäaltistus. Hänen järjestämäänsä kokeeseen osallistui niin normaali- kuin liikapainoisiakin miehiä. Kahden tunnin oleskelu 16 asteen lämpötilassa aktivoi kummankin ryhmän jäsenten ruskeita rasvasoluja, joskin lihavimmilla miehillä vaikutus jäi muita heikommaksi.

– Koska myös liikapainoisten ruskea rasva on aktivoitavissa, tästä saattaa olla apua maailmanlaajuisen lihavuusepidemian kuriin saamisessa, van Marken Lichtenbelt toteaa toiveikkaasti.

Yhdysvaltalaisessa Penningtonin biolääketieteellisessä tutkimuskeskuksessa on selvitetty professori Leslie Kozakin johdolla, miten viikon ajan joka päivä koettu 15 minuutin kylmäaltistus vaikuttaa normaalipainoisiin miehiin. Alustavien tietojen mukaan osalla koehenkilöistä keho pyrkii tuottamaan lisälämpöä myös huoneenlämmössä. Ilmiön uskotaan johtuvan ruskeasta rasvasta, vaikka tarkkaa tietoa asiasta ei vielä ole.

Van Marken Lichtenbeltin mukaan avantouinti tuskin on patenttiratkaisu lihavuusongelmaan. Sen sijaan hän ehdottaa, että sisälämpötiloja laskettaisiin niin kotona kuin työpaikoillakin.

– Ruskean rasvan aktivoiminen ei vaadi kylmässä kärvistelyä, viileä riittää, van Marken Lichtenbelt korostaa.

Herzig puolestaan pitää tavoitteena kehon keinotekoista kylmäreaktiota, joka saadaan aikaan lääkkeellä. Hän on työtovereidensa kanssa tuottanut muuntogeenisiä hiiriä, joiden elimistö erittää tavallista enemmän prostaglandiini-hormonia. Sen vaikutuksesta valkoisen rasvan joukkoon muodostuu ruskeiden rasvasolujen saarekkeita. Niiden ilmestyminen johtaa painon putoamiseen.

Kokeiden avulla selvitetään, mitä elimistössä tapahtuu molekyylitasolla silloin, kun ”huono” rasva muuttuu ”hyväksi” tai olemassa olevat ruskeat rasvasolut aktivoituvat. Kiinnostavana tutkimuskohteena pidetään myös menetelmää, jolla kantasolut saadaan erikoistumaan ruskeiksi rasvasoluiksi. Hiirikokeissa näin tuotettua ruskeaa rasvaa on ruiskutettu ihon alle lupaavin tuloksin. Vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa, voidaanko tätä tekniikkaa soveltaa joskus myös ihmisiin.

Vuoristoilmassa kilot karisevat

Viileän ja kylmän ohella ruskeita rasvasoluja näyttää aktivoivan vähähappinen ilma. Münchenin yliopistosairaalan tutkijaryhmä vei 20 lihavaa miestä Saksan korkeimmalle vuorelle, Zugspitzelle. Vaikka he saivat syödä mielin määrin eivätkä he liikkuneet sen enempää kuin kotonakaan, koehenkilöt laihtuivat keskimäärin puolitoista kiloa viikossa. Näin suuri painonpudotus vaatii yleensä suunnilleen 42?000 kilojoulen eli vähän yli 10?000 kilokalorin energiavajetta, joka on saavutettavissa esimerkiksi noin 30 tunnin kohtalaisesti rasittavalla kestävyysliikunnalla.

– Ohuessa ilmassa veren happipitoisuus pienenee, selittää tutkimusta johtanut sisätautilääkäri Florian Lippl.

Hapenpuutteen takia sydämen syke tihenee ja on pakko hengittää nopeampaan tahtiin. Lisäksi rasva-aineenvaihdunta muuttuu. Rasvakudoksesta alkaa vapautua enemmän leptiiniä, joka on niin sanottu kylläisyyshormoni.

Saksalaiskokeessa saatiin pysyviä tuloksia. Yhdenkään siihen osallistuneen ihmisen paino ei ollut noussut kuukaudessa entiselleen – ilmeisesti siksi, että kaikki liikkuivat entistä enemmän. Korkean paikan leiri paransi siis kuntoa niin kuin kilpaurheilijoilla konsanaan.

Kylmässä huono rasva paranee

Matalissa lämpötiloissa hermosolut tuottavat elimistön viestiaineisiin kuuluvaa beeta-3-agonistia, joka saa valkoiset rasvasolut erittämään kudoshormoni prostaglandiinia. Sen vaikutuksesta valkoisista rasvasoluista tulee ruskeita, jotka eivät varastoi vaan polttavat energiaa.