Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kutina – Miksi haava kutisee?

Miksi paraneva haava kutisee?

Tuntuu hassulta, että paranevaa haavaa kutisee usein niin, että iho tulee raavittua uudestaan rikki. Mistä kutina johtuu?

Shutterstock

Haavan kutina on väistämätöntä

Iho sisältää monenlaisia hermopäätteitä, jotka rekisteröivät eri asioita: kylmää, kuumaa, kipua, painetta, iskuja tai kevyttä kosketusta.

Paraneva haava kutisee, koska paranemisprosessissa aktivoituvat ihon ylimmän kerroksen hermopäätteet, ”kutinahermot”. Kutinahermot reagoivat hyvin hienovaraiseen mekaaniseen tai kemialliseen ärsytykseen. Niiden ansiosta ihminen aistii pienenä kutinana esimerkiksi sen, kun kärpänen kävelee käsivarrella tai iholle tipahtaa sitruunamehupisara.

Paranemisprosessin aikana haavan reunoilla olevat solut jakaantuvat, siirtyvät kohti haavaa, tarttuvat toisiinsa ja vetävät toisiaan puoleensa. Näin haavan reunat vähitellen lähenevät toisiaan ja haava umpeutuu. Kun ihon solut liikkuvat, hermopäätteet aktivoituvat.

Kutina voi johtua myös kemiallisista aineista

Hermopäätteitä ärsyttävät myös kemialliset aineet, joita haavassa erittyy ihoon syntyneen tulehduksen vuoksi.

Halu raapia aiheuttaa lihasrefleksin: selkäytimestä lähtee käsky viedä käsi kutisevalle alueelle. Haavan rapsuttaminen ehkäisee hetkellisesti kutinahermojen toimintaa ja estää siten kutinan aistimista.

Toisaalta haavan raapiminen voi hidastaa paranemista. Haavan umpeutumiseen menee tällöin pidemmän aikaa, ja sen kohdalle saattaa jäädä näkyvä arpi.

Kutinan neljä vaihetta

1: Ihon kutinahermot aktivoituvat, kun haava alkaa umpeutua ja parantua. Hermot lähettävät aivoille viestejä, jotka aistitaan kutinana.

2: Aivot rekistöivät kutinaviestit, ja ihminen alkaa raapia itseään. Haava-alueen kipuhermot aktivoituvat ja kertovat aivoille, että raapiminen sattuu.

3: Aivot vastaanottavat kipuviestit, ja hypotalamukseksi kutsuttu aivojen osa yrittää vaimentaa kipua vapauttamalla serotoniinia.

4: Osa serotoniinista kulkeutuu verenkierron mukana haava-alueelle. Siellä se aktivoi kutinahermoja, mikä vain voimistaa kutinaa ja pahentaa kierrettä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota