Shutterstock

Kuinka peräpukama syntyy?

Mistä peräpukamat johtuvat, ja kenellä on suurin riski saada niitä? Voidaanko peräpukamia hoitaa ja ehkäistä tehokkaasti?

Peräpukama on laskimon laajentuma peräsuolen suun tuntumassa joko sisä- tai ulkopuolella. Peräpukamat ovat harvoin vaarallisia, mutta ne aiheuttavat ikäviä oireita verenvuodosta kutinaan ja kirvelystä kipuun.

Usein peräpukamia syntyy pitkään kestävän ummetuksen ja – erityisesti ulostamisen yhteydessä tapahtuvan – voimakkaan ponnistuksen seurauksena. Altistavia tekijöitä ovat myös jatkuva istuminen, raskaus ja ylipaino.

Lisäksi riskiryhmään kuuluvat raskasta fyysistä työtä tekevät ja muun muassa kroonisia suolistosairauksia, maksakirroosia, eturauhasen liikakasvua ja peräsuolen syöpää sairastavat.

Yleensä ulkoiset peräpukamat koetaan hankalammiksi kuin sisäiset.

Kolmenlaisia laajentumia

Kaikenlaisiin peräpukamiin voi liittyä verenvuotoa, mutta se, kuinka kivuliaat ne ovat, riippuu niiden sijainnista.

© Shutterstock

1. Näkyvät ja ärtyneet

Ulkoiset peräpukamat syntyvät peräaukon ulkopuolelle ja erottuvat pieninä, arkoina pusseina tai pullistumina. Ne voivat vaikeuttaa peräaukon hygieniasta huolehtimista.

© Shutterstock

2. Piilevät ja kivuttomat

Sisäiset peräpukamat ovat suonikohjumaisia muodostumia ylempänä peräsuolessa. Koska alueelta puuttuvat kipureseptorit, peräpukamat eivät aiheuta särkyä.

© Shutterstock

3. Näkyvät ja kipeät

Sisäiset peräpukamat voivat luiskahtaa esiin eli työntyä ulos peräaukosta. Kun sulkijalihas puristaa peräpukamaa, voi tuntua kovaa kipua.

Peräpukamien hoito riippuu oireiden vakavuudesta. Pahimmassa tapauksessa ne pitää poistaa kirurgisesti. Peräpukamia hoidetaan yleisesti paikalleen jätettävällä kumilenkillä. Sillä hirtetty peräpukama häviää nopeasti.

Ehkäisevät keinot voivat myös parantaa peräpukamia. Olennaista on saada suoli tyhjenemään ponnistelematta. Ulosteen laatuun ja kulkuun vaikuttavat esimerkiksi nestetasapaino, ravintokuidun määrä ja liikunta.