Kuinka pääsen eroon hienhajusta?

Aistin työkavereistani, että he pitävät minua hikoilun takia pahanhajuisena. Miksi hiki haisee? Voiko hikeä estää löyhkäämästä?

Nainen pitelee nenäänsä

Itse hiki ei lemua, vaan pahan hajun saavat aikaan iholla elävät bakteerit. Suurten eli apokriinisten hikirauhasten erite sisältää rasva- ja jäteaineita, ja bakteerit hajottavat sitä.

Hajoamisprosessin kaikkia biokemiallisia yksityiskohtia ei tunneta, mutta tiedetään, että erilaiset orgaaniset yhdisteet, kuten rasvahapot ja alkoholin kaltaiset tiolit, osallistuvat siihen.

Ihmisellä on suuria hikirauhasia muun muassa kasvoissa, kainaloissa ja intiimialueella sukupuolielimissä ja peräaukon ympärillä.

Suuret hikirauhaset alkavat toimia vasta murrosiässä. Siksi pikkulapset eivät haise hieltä, vaikka he eivät peseytyisikään usein.

Perimä, ravinto ja pesuaine vaikuttavat

Nykykäsityksen mukaan ihmisen ominaishaju perustuu paljolti geeneihin. Terveen ja puhtaan ihmisen hiki ei haise pistävältä.

Kun ne alueet, joissa on suuria hikirauhasia, pestään huolellisesti vaikkapa suihkusaippualla, ulkopuoliset pystyvät erottamaan bakteeritoiminnasta peräisin olevan hajun ehkä vasta puolen vuorokauden kuluttua.

Eräiden ruoka-aineiden on todettu muuttavan hien hajua pistävämmäksi. Niitä ovat sipuli, valkosipuli, kaali, parsakaali, punainen liha ja jotkin mausteet.

On myös saatu näyttöä siitä, että melkein kaikki hedelmät, monet vihannekset, osa rasvoista ja kananmuna voivat muuttaa hajua miellyttävämmäksi.

Jos ominaishajussa tapahtuu äkillisiä muutoksia, selitys voi löytyä sairaudesta tai stressistä.

4 litraa voi ihminen hikoilla tunnissa rehkiessään kuumissa olosuhteissa.