shutterstock
Poika käyttää käsidesiä

Kuinka käsidesi vaikuttaa?

Käsidesi on hyvä keino estää tartuntoja. Mutta miten alkoholi tappaa bakteereja – ja tehoaako se koronavirukseen? Voiko käsidesiä valmistaa itse, kun se on loppu kaupan hyllyiltä?

Käsidesi tehoaa tuhoamalla solukalvot

Käsidesi- tai -huuhdevalmisteet tuhoavat pieneliöitä, kuten bakteereja, ja viruksia.

Näiden desinfektioaineiden teho perustuu vähintään 60-prosenttiseen alkoholiin, joka melkein kuin räjäyttää mikrobien solukalvon rikki.

Solukalvot koostuvat rasva-aineista ja proteiineista, ja alkoholilla on haitallinen vaikutus molempiin. Alkoholimolekyylit kiilautuvat rasva-ainemolekyylien väliin ja hajottavat nämä.

Proteiinit ovat hyvin pitkiä molekyylejä, jotka ovat laskostuneet tietyllä tavalla hieman kuin sotkeutuneet köydet. Jokaisella laskoksella on merkitystä proteiinin toiminnalle.

Vain juuri oikeanlaisena proteiini voi toimia niin kuin sen pitääkin. Kun alkoholi kiilautuu laskosten lomaan ja suoristaa niitä, proteiini muuttuu käyttökelvottomaksi.

Alkoholi räjäyttää bakteerit kappaleiksi

Käsidesin mikrobeja tappava vaikutus perustuu kahteen toimintatapaan: solukalvon hajottamiseen ja proteiinien vaurioittamiseen.

Håndsprit på hud

Alkoholi puhkoo reikiä

Käsihuuhteen pienet alkoholimolekyylit kiilautuvat rasvamolekyylien väliin bakteerin solukalvossa.

1

Reikäinen kalvo tappaa

Alkoholi rei'ittää solukalvon kauttaaltaan, joten solun sisäosat menettävät suojansa. Bakteeri puhkeaa ja tulee samalla eliminoiduksi.

2

Alkoholi iskee laskoksiin

Pitkät proteiiniketjut suikertelevat solukalvon sisä- ja ulkopuolelle. Alkoholimolekyylit asettuvat proteiinien sotkuisiin laskoksiin.

3

Laskokset oikenevat

Alkoholi suoristaa laskoksia. Proteiinin sanotaan denaturoituvan. Sen jälkeen proteiini ja bakteeri eivät enää voi toimia normaalisti.

4
© Claus Lunau & Shutterstock

Käsidesi ja koronavirus

Viranomaisten ohjeiden mukaan hyvä käsihygienia on paras ase koronavirusta vastaan. Kaikkein tehokkain ase on se, että peset kätesi vedellä ja saippualla.

Saippua nimittäin liuottaa tehokkaasti virusta suojaavan rasvakalvon. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta pestä käsiäsi vedellä ja saippualla, käsidesi on hyvä vaihtoehto.

Käsidesi, jossa on 60–80 prosenttia etanolia, liuottaa saippuan tavoin koronaviruksen rasvakalvon. Alhaisempi alkoholipitoisuus ei auta niin hyvin. Esimerkiksi 40-prosenttiset viski ja vodka eivät ole riittävän tehokkaita.

Käsidesi
© Shutterstock

Näin teet käsidesiä itse

Tappaako käsidesi kaikki bakteerit?

Valmistajien mukaan käsihuuhde voi hävittää 99,9 prosenttia bakteereista. Kuluttaja saattaakin tuudittautua siihen uskoon, että valmisteen teho on lähes sataprosenttinen.

Osa bakteereista muodostaa kuitenkin alkoholia sietäviä itiöitä, jotka pystyvät kehittymään bakteereiksi.

Edustava esimerkki tästä on Clostridium difficile, joka aiheuttaa vakavia suolistotulehduksia. Lisäksi huuhde menettää tehoaan, jos käsissä on likaa ja rasvaa, jotka suojaavat mikrobeja alkoholilta.

Huuhteen pitää saada myös vaikuttaa riittävän kauan. Siksi käsiä tulisi hieroa, kunnes alkoholi on haihtunut.