Poika käyttää käsidesiä

Kuinka käsidesi vaikuttaa?

Käsidesi on hyvä keino estää tartuntoja. Mutta miten alkoholi tappaa bakteereja – ja tehoaako se koronavirukseen? Voiko käsidesiä valmistaa itse, kun se on loppu kaupan hyllyiltä?

Käsidesi on hyvä keino estää tartuntoja. Mutta miten alkoholi tappaa bakteereja – ja tehoaako se koronavirukseen? Voiko käsidesiä valmistaa itse, kun se on loppu kaupan hyllyiltä?

shutterstock

Käsidesi tehoaa tuhoamalla solukalvot

Käsidesi- tai -huuhdevalmisteet tuhoavat pieneliöitä, kuten bakteereja, ja viruksia.

Näiden desinfektioaineiden teho perustuu vähintään 60-prosenttiseen alkoholiin, joka melkein kuin räjäyttää mikrobien solukalvon rikki.

Solukalvot koostuvat rasva-aineista ja proteiineista, ja alkoholilla on haitallinen vaikutus molempiin. Alkoholimolekyylit kiilautuvat rasva-ainemolekyylien väliin ja hajottavat nämä.

Proteiinit ovat hyvin pitkiä molekyylejä, jotka ovat laskostuneet tietyllä tavalla hieman kuin sotkeutuneet köydet. Jokaisella laskoksella on merkitystä proteiinin toiminnalle.

Vain juuri oikeanlaisena proteiini voi toimia niin kuin sen pitääkin. Kun alkoholi kiilautuu laskosten lomaan ja suoristaa niitä, proteiini muuttuu käyttökelvottomaksi.

Alkoholi räjäyttää bakteerit kappaleiksi

Käsidesin mikrobeja tappava vaikutus perustuu kahteen toimintatapaan: solukalvon hajottamiseen ja proteiinien vaurioittamiseen.

Håndsprit på hud

Alkoholi puhkoo reikiä

Käsihuuhteen pienet alkoholimolekyylit kiilautuvat rasvamolekyylien väliin bakteerin solukalvossa.

1

Reikäinen kalvo tappaa

Alkoholi rei'ittää solukalvon kauttaaltaan, joten solun sisäosat menettävät suojansa. Bakteeri puhkeaa ja tulee samalla eliminoiduksi.

2

Alkoholi iskee laskoksiin

Pitkät proteiiniketjut suikertelevat solukalvon sisä- ja ulkopuolelle. Alkoholimolekyylit asettuvat proteiinien sotkuisiin laskoksiin.

3

Laskokset oikenevat

Alkoholi suoristaa laskoksia. Proteiinin sanotaan denaturoituvan. Sen jälkeen proteiini ja bakteeri eivät enää voi toimia normaalisti.

4
© Claus Lunau & Shutterstock

Käsidesi ja koronavirus

Viranomaisten ohjeiden mukaan hyvä käsihygienia on paras ase koronavirusta vastaan. Kaikkein tehokkain ase on se, että peset kätesi vedellä ja saippualla.

Saippua nimittäin liuottaa tehokkaasti virusta suojaavan rasvakalvon. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta pestä käsiäsi vedellä ja saippualla, käsidesi on hyvä vaihtoehto.

Käsidesi, jossa on 60–80 prosenttia etanolia, liuottaa saippuan tavoin koronaviruksen rasvakalvon. Alhaisempi alkoholipitoisuus ei auta niin hyvin. Esimerkiksi 40-prosenttiset viski ja vodka eivät ole riittävän tehokkaita.

Käsidesi
© Shutterstock

Näin teet käsidesiä itse

Huomioi, että kaikki ohjeen ainesosat eivät ole hyväksyttyjä ihonhoitoon. Ohjeen mukaan valmistettua tuotetta saa ainoastaan käyttää, jos muuta vaihtoehtoa, vettä ja saippuaa tai tehdasvalmisteista käsidesiä, ei ole saatavilla.
Ohje perustuu Maailman terveysjärjestön (WHO:n) oppaaseen.

Yhden käsidesilitran valmistusohje

Tarvikkeet:

 • Mitta
 • 1 litran astia
 • Suppilo
 • Hanskat
 • Pitkävartinen lusikka
 • Monta pientä pulloa jossa valmista käsidesiä voi säilyttää. Pullojen pitää olla tiiviitä ja niissä pitää mieluiten olla pumpputoiminto, jotta käsidesiin ei pääse muita aineita.

Lisäksi tarvitset:

 • 110 ml steriiliä ja tislattua vettä. Jos sitä ei ole saatavilla, voit keittää veden ja jäähdyttää sen.
 • 15 ml glyserolia 98 %
 • 42 ml vetyperoksidia 3 %
 • 833 ml Sinolia, jossa on 96 % etanolia

  Toimi näin:

 • Kaada 833 ml Sinolia 1 litran astiaan.

 • Sitten astiaan kaadetaan 42 ml vetyperoksidia. Käytä hanskoja. Vetyperoksidi on ihoa ärsyttävää ainetta.
 • Sitten lisätään 15 ml glyserolia (joka kosteuttaa ihoa). Glyseroli on tahmeaa ainetta, joten voit liuottaa sitä pieneen määrään steriiliä vettä ja sekoittaa lusikalla. Niin saat koko määrän mukaan käsidesiisi.
 • Lisää loput steriilistä vedestä. Sekoita ainekset lusikalla tai sulje astia ja heiluta sitä.
 • Kun kaikki ainekset ovat sekoittuneet, kaada valmis käsidesi pieniin, mahdollisimman tiiviisiin pulloihin.
 • Odota 72 tuntia ennen kuin käytät käsidesiä. Siten varmistut siitä, että alkoholi on tappanut pulloissa mahdollisesti olleet bakteerit.

Tappaako käsidesi kaikki bakteerit?

Valmistajien mukaan käsihuuhde voi hävittää 99,9 prosenttia bakteereista. Kuluttaja saattaakin tuudittautua siihen uskoon, että valmisteen teho on lähes sataprosenttinen.

Osa bakteereista muodostaa kuitenkin alkoholia sietäviä itiöitä, jotka pystyvät kehittymään bakteereiksi.

Edustava esimerkki tästä on Clostridium difficile, joka aiheuttaa vakavia suolistotulehduksia. Lisäksi huuhde menettää tehoaan, jos käsissä on likaa ja rasvaa, jotka suojaavat mikrobeja alkoholilta.

Huuhteen pitää saada myös vaikuttaa riittävän kauan. Siksi käsiä tulisi hieroa, kunnes alkoholi on haihtunut.