Käsidesi tehoaa tuhoamalla solukalvot
Käsidesi- tai -huuhdevalmisteet tuhoavat pieneliöitä, kuten bakteereja, ja viruksia.
Näiden desinfektioaineiden teho perustuu vähintään 60-prosenttiseen alkoholiin, joka melkein kuin räjäyttää mikrobien solukalvon rikki.
Solukalvot koostuvat rasva-aineista ja proteiineista, ja alkoholilla on haitallinen vaikutus molempiin. Alkoholimolekyylit kiilautuvat rasva-ainemolekyylien väliin ja hajottavat nämä.
Proteiinit ovat hyvin pitkiä molekyylejä, jotka ovat laskostuneet tietyllä tavalla hieman kuin sotkeutuneet köydet. Jokaisella laskoksella on merkitystä proteiinin toiminnalle.
Vain juuri oikeanlaisena proteiini voi toimia niin kuin sen pitääkin. Kun alkoholi kiilautuu laskosten lomaan ja suoristaa niitä, proteiini muuttuu käyttökelvottomaksi.
Alkoholi räjäyttää bakteerit kappaleiksi
Käsidesin mikrobeja tappava vaikutus perustuu kahteen toimintatapaan: solukalvon hajottamiseen ja proteiinien vaurioittamiseen.