Insuliinipistos mahaan

Kuinka insuliini vaikuttaa?

Diabeetikolla verensokerin säätely ei toimi normaalisti. Siinä insuliini on avainasemassa. Millä tavalla hormoni vaikuttaa?

Diabeetikolla verensokerin säätely ei toimi normaalisti. Siinä insuliini on avainasemassa. Millä tavalla hormoni vaikuttaa?

Shutterstock

Kaikkiaan yli 400 miljoonaa ihmistä sairastaa diabetesta – tai oikeammin jotain sen yli 30:stä eri ilmenemismuodosta.

Eniten esiintyy kakkostyypin diabetesta, jonka osuus tapauksista on noin 95 prosenttia. Siitä käytetään myös nimitystä aikuisiän diabetes, sillä tyypin 2 diabetesta aletaan yleensä sairastaa vanhemmalla iällä. Sen riskitekijöitä ovat ylipaino, kohonnut verenpaine ja valtimoiden ahtautuminen.

Kakkostyypin diabeteksessa insuliini ei saa aikaan lihassoluissa, rasvakudoksessa ja maksassa normaalia reaktiota. Siksi ne eivät ota vastaan sokeria niin kuin niiden pitäisi.

Insuliini on haiman tuottama hormoni. Sen tehtävä on avata solut sokerille.

Kun insuliini ei toimi niin kuin sen pitää, veren sokeripitoisuus suurenee. Kohonnut verensokeri voi vahingoittaa muun muassa verisuonia, munuaisia ja hermostoa.

On myös mahdollista, että tyypin 2 diabetesta sairastavalla syntyy liian vähän insuliinia.

Insuliinin puutoshan aiheuttaa toiseksi yleisimmän diabeteksen muodon, ykköstyypin diabeteksen. Sen taustalla voi olla immuunijärjestelmän hyökkäys insuliinia tuottavia haiman beetasoluja vastaan, mutta tuhoutumisen syystä ei ole varmaa tietoa.