Kuinka ihmisen käsi toimii?

Käsien ihon alla piilee kehon kehittynein luiden ja nivelten muodostama kokonaisuus.

Kädenpuristus on muutakin kuin tervehdys.

© SHUTTERSTOCK

Käsi on paitsi tarkasti säätyvä tarttumaelin myös keskeinen tunnusteluelin. Käsi koostuu monimutkaisesta yhteen liittyvien luiden, lihasten, nivelten, nivelsiteiden, jänteiden, hermojen ja verisuonten verkosta.

Luut ja lihakset toimivat yhdessä ja antavat kädelle voimaa, nivelet takaavat liikkuvuuden, ja hermot tuottavat tuntoaistin.

Kyynärvarren vahvat lihakset taivuttavat sormia ja rannetta vetämällä käden luita pitkillä, ohuilla jänteillä.

Itse kädessä on koko joukko pieniä lihaksia, jotka mutkikkaassa vuorovaikutuksessa huolehtivat sormien liikkeiden hienosäädöstä esimerkiksi silloin, kun ohjataan kynää tai pujotetaan lanka neulaan.

Sormien ja kämmenen ihoa leimaavat yksilölliset kohokuviot. Karvaton kämmen, jossa ei ole lainkaan talirauhasia, takaa pitävän otteen.

© SHUTTERSTOCK

Käteen kuuluvat ranne, kämmen ja sormet. Ranne sisältää kahdeksan luuta, jotka sijaitsevat kahdessa rivissä kireiden nivelsiteiden tiiviiksi sitomana kimppuna.

Kämmenessä on jokaiselle sormelle oma luunsa. Viidestä kämmenluusta peukaloon liittyvä luu on lyhyin ja samalla myös ranteen suunnasta kaikkein liikkuvin.

Tyven laajan liikeradan ansiosta peukalo on hyvin taipuisa. Koska peukalo kääntyy muita sormia vastaan, kädellä voi pitää tiukasti kiinni vaikkapa työkalusta.

Käsi on ihmisen tärkein työkalu

27 pientä jänteiden, nivelten ja lihasten yhdistämää luuta muodostavat ihmisen joustavan käden, jonka kaikki osat toimivat elimellisenä kokonaisuutena.