Photo by Michael Discenza on Unsplash
Krapula

Näin vältät krapulan

Krapulan kanssa ei ole leikkimistä. Jos et halua päätäsi särkevän seuraavana päivänä, tutustu näihin neuvoihin, joilla voit välttää krapulan.

Krapula. Kohmelo. Kankkunen

Juhlinnan jälkeisellä vapina-aamulla on monta nimeä, mutta kutsuttiinpa olotilaa sitten nimellä krapula tai kankkunen, se ei ole leikin asia. Kukaan ei varmastikaan halua herätä niin, että pää tuntuu olevan paineilmaporan käsittelyssä.

Jos tunne on sinulle tuttu tai tunnet jonkun, joka kärsii pahoista krapuloista, nämä neuvot auttavat välttämään kohmeloista oloa. Emme takaa, että vältyt kokonaan kankkuselta, mutta jos noudatat joitakin näistä neuvoista, ne voivat hillitä huomattavasti ohimoillasi tuntuvaa paukutusta.

Mistä krapula johtuu?

Alkoholissa on etanolia ja pieniä määriä metanolia eli puuspriitä. Etanoli aiheuttaa aivoissa humaltumisen tunteen, ja metanoli puolestaan on syypää krapulaan.

Metanoli on yksi useista alkoholin käymisprosessin sivutuotteista, niin sanotuista kongeneereista, ja tutkimukset osoittavat, että kongeneerien määrällä on iso vaikutus krapulan voimakkuuteen. Mitä enemmän kongeneereja juomassa on, sitä rankempi krapulasta tulee.

Maksassa samat entsyymit pilkkovat sekä etanolia että metanolia, mutta prosessit eivät etene samalla nopeudella. Metanolin hajoaminen kestää nimittäin pidempään, ja kun etanoli on jo ehtinyt kadota elimistössä, metanoli alkaa hajota nopeammin, jolloin myrkyllisten aineiden pitoisuus kasvaa: tuloksena syntyy krapula.

Koska eri alkoholijuomien metanolipitoisuus on erilainen, ei ole yhdentekevää, millaisia juomia nautit. Värillisistä väkijuomista esimerkiksi bourbon-viski sisältää 37 kertaa niin paljon kongeneerejä kuin votka.

Kongeneerit eivät kuitenkaan ole ainoa syypää krapulaan. Tutkijoiden mukaan alkoholi ehkäiseel tietyn maksaa tukevan hormonin toimintaa. Ja kun hormoni ei vaikuta, elimistöstä poistuu enemmän nestettä kuin normaalisti.

Alkoholin nauttiminen kasvattaa siksi virtsaneritystä, mikä voi johtaa elimistön kuivumiseen, joka taas tuottaa kohmelolle ominaisen päänsäryn ja huimauksen.

Näin vältät krapulan

Voit yrittää välttyä krapulalta näillä kolmella neuvolla. Jos pystyt noudattamaan niitä, sinun ei tarvitse viettää seuraavaa päivää krapulan kourissa.

1. Juo paljon vettä. Voit ehkäistä krapulan syntymistä tai ainakin lieventää sen oireita juomalla paljon vettä koko illan ajan. Vesi ehkäisee janon tunnetta ja takaa sen, että et kärsi nestehukasta, kun heräät seuraavana aamuna. Illan lopuksi kannattaa vielä juoda urheilujuoma, josta saat elimistöön suoloja ja rypälesokeria. Ja jos vain suinkin kykenet, muista juoda ISO lasi vettä ennen kuin menet nukkumaan humalaasi pois.

2. Älä juo tyhjään vatsaan. Tutkimukset osoittavat, että alkoholi vaikuttaa nopeammin tyhjässä vatsassa. Jos nautit alkoholia aterian yhteydessä, alkoholin imeytyminen hidastuu.

3. Juo vaaleaa viinaa. Pidättäydy vaaleissa juomissa, esimerkiksi valkoviinissä, vodkassa ja ginissä, ja vältä tummia alkoholijuomia, kuten punaviiniä, rommia ja viskiä. Tummissa juomissa on runsaammin myrkkyaineita, kuten metanolia. Jos olet nainen, sinun pitää muistaa juoda vähemmän kuin miehet. Naisen elimistö sisältää vähemmän vettä kuin miehen, joten sama määrä alkoholia nostaa naisten veren promillemäärän suuremmaksi kuin miesten.

Vältä krapula, juo vaaleita alkoholijuomia
© Shutterstock

Näin krapula parannetaan

Onko sinullekin käynyt joskus niin, että olet herännyt krapulan kourissa pahaan päänsärkyyn? Onneksi krapulaan on olemassa lievitystä.

Juo vettä ja syö kunnolla

Se, mitä nautit, vaikuttaa paljon krapulan syntymiseen. Aina on hyvä idea juoda runsaasti vettä.

Alkoholi poistaa elimistöstä nestettä. Munuaiset tuottavat epätavallisen paljon virtsaa, joten sinä menetät enemmän nestettä kuin juot. Nestehukka aiheuttaa janon ja päänsäryn.

Kun ilta kuluu kaupungilla ja juomisen lomassa alkaa hiukoa, krapulan välttämiseksi tulee usein haukattua hampurilaista ja ranskalaisia.

Raskasta rasvaista ruokaa kannattaa kuitenkin välttää, sillä se pahentaa pahoinvointia. Paras vaihtoehto ovat runsaasti kaliumia sisältävät ruoat, kuten banaanit ja avokado, koska nestehukka on voinut aiheuttaa kaliumin puutosta.

Ota korjaussarja

Kostean illan jälkeisenä aamuna kannattaa ottaa yksi olut. Pieni määrä etanolia lievittää metanolin palamisesta syntynyttä pahaa oloa, ja elimistöön vapautuvien myrkkyjen määrä pienenee.

Nuku pitkään

Osa krapulasta johtuu nestehukasta ja huonosta nukkumisesta. Pysy siksi aamulla pidempään sängyssä. Kostean illan jälkeen ei ole kovin helppoa päästä syvään uneen ja unen laatu heikkenee siksi.

Tukahduta päänsärky

Krapulan aiheuttamaa päänsärkyä voi lääkitä monella valmisteella, mutta kaikki eivät ole yhtä hyviä. Valitse parasetamoli, sillä se on parasta mahalle.