Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Krapula

Näin vältät krapulan

Krapulan kanssa ei ole leikkimistä. Jos et halua päätäsi särkevän seuraavana päivänä, tutustu näihin neuvoihin, joilla voit välttää krapulan.

Photo by Michael Discenza on Unsplash

Krapula. Kohmelo. Kankkunen

Juhlinnan jälkeisellä vapina-aamulla on monta nimeä, mutta kutsuttiinpa olotilaa sitten nimellä krapula tai kankkunen, se ei ole leikin asia. Kukaan ei varmastikaan halua herätä niin, että pää tuntuu olevan paineilmaporan käsittelyssä.

Jos tunne on sinulle tuttu tai tunnet jonkun, joka kärsii pahoista krapuloista, nämä neuvot auttavat välttämään kohmeloista oloa. Emme takaa, että vältyt kokonaan kankkuselta, mutta jos noudatat joitakin näistä neuvoista, ne voivat hillitä huomattavasti ohimoillasi tuntuvaa paukutusta.

Mistä krapula johtuu?

Alkoholissa on etanolia ja pieniä määriä metanolia eli puuspriitä. Etanoli aiheuttaa aivoissa humaltumisen tunteen. Metanoli puolestaan on syypää krapulaan, sillä sen palaessa elimistöön vapautuu myrkyllisiä formaldehydiä ja muurahaishappoa.

Maksassa samat entsyymit pilkkovat sekä etanolia että metanolia, mutta prosessit eivät etene samalla nopeudella, selittää tanskalainen lääkäri Jerk W. Langer.

Metanolin hajoaminen kestää nimittäin pidempään, ja kun etanoli on jo ehtinyt kadota elimistössä, metanoli alkaa hajota nopeammin, jolloin myrkyllisten aineiden pitoisuus kasvaa: tuloksena syntyy krapula.

Koska eri alkoholijuomien metanolipitoisuus on erilainen, ei ole yhdentekevää, millaisia juomia nautit. Ja muista, että pienestäkin määrästä alkoholia saattaa seurata kohmeloinen aamu.

Näin vältät krapulan

Voit yrittää välttyä krapulalta näillä kolmella neuvolla. Jos pystyt noudattamaan niitä, sinun ei tarvitse viettää seuraavaa päivää krapulan kourissa.

Juo paljon vettä

Voit ehkäistä krapulan syntymistä tai ainakin lieventää sen oireita juomalla paljon vettä koko illan ajan. Vesi ehkäisee janon tunnetta ja takaa sen, että et kärsi nestehukasta, kun heräät seuraavana aamuna.

Illan lopuksi kannattaa vielä juoda urheilujuoma, josta saat elimistöön suoloja ja rypälesokeria.

Ja jos vain suinkin kykenet, muista juoda ISO lasi vettä ennen kuin menet nukkumaan humalaasi pois.

Älä juo tyhjään vatsaan

Alkoholi vaikuttaa nopeammin tyhjässä vatsassa. Jos nautit alkoholia aterian yhteydessä, alkoholin imeytyminen hidastuu.

Juo vaaleaa viinaa

Pidättäydy vaaleissa juomissa, esimerkiksi valkoviinissä, votkassa ja ginissä, ja vältä tummia alkoholijuomia, kuten punaviiniä, rommia ja viskiä. Tummissa juomissa on runsaammin myrkkyaineita, kuten metanolia.

Viski esimerkiksi sisältää neljä kertaa niin paljon metanolia kuin votka.

Jos olet nainen, sinun pitää muistaa juoda vähemmän kuin miehet. Naisen elimistö sisältää vähemmän vettä kuin miehen, joten sama määrä alkoholia nostaa naisten veren promillemäärän suuremmaksi kuin miesten.

Vältä krapula, juo vaaleita alkoholijuomia
© Shutterstock

Näin krapula parannetaan

Onko sinullekin käynyt joskus niin, että olet herännyt krapulan kourissa pahaan päänsärkyyn? Onneksi krapulaan on olemassa lievitystä.

Juo vettä ja syö kunnolla

Se, mitä nautit, vaikuttaa paljon krapulan syntymiseen. Aina on hyvä idea juoda runsaasti vettä.

Alkoholi poistaa elimistöstä nestettä. Munuaiset tuottavat epätavallisen paljon virtsaa, joten sinä menetät enemmän nestettä kuin juot. Nestehukka aiheuttaa janon ja päänsäryn. Muista siis juoda paljon vettä, ja maitokin on hyvä krapulajuoma.

Vaikka krapulassa kupillinen kahvia saattaa vaikuttaa houkuttelevalta idealta, unohda se: kahvi poistaa nestettä, tee on parempi vaihtoehto.

Kun ilta kuluu kaupungilla ja juomisen lomassa alkaa hiukoa, krapulan välttämiseksi tulee usein haukattua hampurilaista ja ranskalaisia. Raskasta rasvaista ruokaa kannattaa kuitenkin välttää, sillä se pahentaa pahoinvointia – krapulan ehkäisemiseksi kannattaa syödä ennemmin banaaneja, keittoa tai jogurttia.

Onko krapula? – Ota korjaussarja

Kostean illan jälkeisenä aamuna kannattaa ottaa yksi olut. Pieni määrä etanolia lievittää metanolin palamisesta syntynyttä pahaa oloa, ja elimistöön vapautuvien myrkkyjen määrä pienenee.

Jerk Langerin mukaan paras krapulajuoma on banaani-votka-smoothie. Banaani saa aivot tuottamaan mielialaa piristävää serotoniinia, ja pieni tujaus votkaa vähentää edellä kuvatulla tavalla krapulaa aiheuttavien myrkkyjen määrää.

Aamulla iskee krapula: nuku pitkään

Osa krapulasta johtuu nestehukasta ja huonosta nukkumisesta. Pysy siksi aamulla pidempään sängyssä. Kostean illan jälkeen ei ole kovin helppoa päästä syvään uneen ja unen laatu heikkenee siksi.

Tukahduta päänsärky

Krapulan aiheuttamaa päänsärkyä voi lääkitä monella valmisteella, mutta kaikki eivät ole yhtä hyviä. Valitse parasetamoli, sillä se on parasta mahalle.

Harrasta liikuntaa… myöhemmin

Alkoholin palamista ei voi jouduttaa tanssilla eikä liikunnalla, joten jätä juoksulenkki ja salitreeni krapulapäivänä väliin. Ne vain kuormittavat elimistöä entisestään ja aiheuttavat sen, että maksa joutuu tekemään ylitöitä, jolloin alkoholin myrkylliset aineet hajoavat hitaammin.

Raitis ilma on kuitenkin hyväksi – lähde vaikka Raitis ilma on aina hyvä idea, joten lähde krapulassakin kävelylle.

Lue myös:

Elimistö

Kannattaako vesipulloa käyttää uudestaan?

1 minuuttia
Elimistö

TUNNE ELIMISTÖSI: Nielurisat vangitsevat viruksia ja bakteereja

2 minuuttia
Elimistö

Näin tehdään sukupuolenkorjaus

11 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota