Krapula

Näin vältät krapulan

Krapula ei ole leikin asia. Jos haluat välttyä juhlimisen jälkeiseltä päänsäryltä, lue nämä vinkit.

Photo by Michael Discenza on Unsplash

Krapula. Kohmelo. Kankkunen…

Juhlinnan jälkeisellä vapina-aamulla on monta nimeä, mutta kutsuttiinpa olotilaa sitten nimellä krapula tai kankkunen, se ei ole leikin asia. Kukaan ei varmastikaan halua herätä niin, että pää tuntuu olevan paineilmaporan käsittelyssä.

Jos tunne on sinulle tuttu tai tunnet jonkun, joka kärsii pahoista krapuloista, nämä neuvot auttavat välttämään kohmeloista oloa. Emme takaa, että vältyt kokonaan kankkuselta, mutta jos noudatat joitakin näistä neuvoista, ne voivat hillitä huomattavasti ohimoillasi tuntuvaa paukutusta.

1. Mistä krapula johtuu?

Alkoholissa on etanolia ja pieniä määriä metanolia eli puuspriitä. Etanoli aiheuttaa aivoissa humaltumisen tunteen. Metanoli puolestaan on syypää krapulaan, sillä sen palaessa elimistöön vapautuu myrkyllisiä formaldehydiä ja muurahaishappoa.

Maksassa samat entsyymit pilkkovat sekä etanolia että metanolia, mutta prosessit eivät etene samalla nopeudella, selittää tanskalainen lääkäri Jerk W. Langer.

Metanolin hajoaminen kestää nimittäin pidempään, ja kun etanoli on jo ehtinyt kadota elimistössä, metanoli alkaa hajota nopeammin, jolloin myrkyllisten aineiden pitoisuus kasvaa: tuloksena syntyy krapula.

Koska eri alkoholijuomien metanolipitoisuus on erilainen, ei ole yhdentekevää, millaisia juomia nautit. Ja muista, että pienestäkin määrästä alkoholia saattaa seurata kohmeloinen aamu.

2. Näin estät krapulan

Juo paljon vettä!

Voit ehkäistä krapulan syntymistä tai ainakin lieventää sen oireita juomalla paljon vettä koko illan ajan. Vesi ehkäisee janon tunnetta ja takaa sen, että et kärsi nestehukasta, kun heräät seuraavana aamuna.

Illan lopuksi kannattaa vielä juoda urheilujuoma, josta saat elimistöön suoloja ja rypälesokeria.

Ja jos vain suinkin kykenet, muista juoda ISO lasi vettä ennen kuin menet nukkumaan humalaasi pois.

Älä juo tyhjään vatsaan

Alkoholi vaikuttaa nopeammin tyhjässä vatsassa. Jos nautit alkoholia aterian yhteydessä, alkoholin imeytyminen hidastuu.

Juo vaaleaa viinaa

Pidättäydy vaaleissa juomissa, esimerkiksi valkoviinissä, votkassa ja ginissä, ja vältä tummia alkoholijuomia, kuten punaviiniä, rommia ja viskiä. Tummissa juomissa on runsaammin myrkkyaineita, kuten metanolia.

Viski esimerkiksi sisältää neljä kertaa niin paljon metanolia kuin votka.

Jos olet nainen, sinun pitää muistaa juoda vähemmän kuin miehet. Naisen elimistö sisältää vähemmän vettä kuin miehen, joten sama määrä alkoholia nostaa naisten veren promillemäärän suuremmaksi kuin miesten.

3. Näin krapula parannetaan

Juo vettä!

Jos krapula on jo iskenyt, on taas syytä juoda paljon vettä.

Alkoholi poistaa elimistöstä nestettä. Munuaiset tuottavat epätavallisen paljon virtsaa, joten sinä menetät enemmän nestettä kuin juot. Nestehukka aiheuttaa janon ja päänsäryn. Muista siis juoda paljon vettä, ja maitokin on hyvä krapulajuoma.

Vaikka krapulassa kupillinen kahvia saattaa vaikuttaa houkuttelevalta idealta, unohda se: kahvi poistaa nestettä, tee on parempi vaihtoehto.

Syö kunnolla

Krapulassa ranskalaiset ja hampurilainen houkuttavat, mutta rasvaa ja raskasta ruokaa on syytä välttää. Se vain saattaa voimistaa pahoinvointia. Banaani, keitot ja jogurtti sopivat krapulapäivään.

Onko krapula? – Ota korjaussarja

Kostean illan jälkeisenä aamuna kannattaa ottaa yksi olut. Pieni määrä etanolia lievittää metanolin palamisesta syntynyttä pahaa oloa, ja elimistöön vapautuvien myrkkyjen määrä pienenee.

Jerk Langerin mukaan paras krapulajuoma on banaani-votka-smoothie. Banaani saa aivot tuottamaan mielialaa piristävää serotoniinia, ja pieni tujaus votkaa vähentää edellä kuvatulla tavalla krapulaa aiheuttavien myrkkyjen määrää.

Aamulla iskee krapula: nuku pitkään

Osa krapulapäivän piinasta johtuu nestehukasta ja huonosta unen laadusta. Pysy siis hieman pidempään sängyssä. Kostean illan jälkeen laadukkaan syvän unen saavuttaminen on normaalia vaikeampaa.

Tukahduta päänsärky

Valitse parasetamolia sisältäviä särkylääkkeitä, sillä ne ovat hellävaraisimpia vatsalle.

Harrasta liikuntaa… myöhemmin!

Alkoholin palamista ei voi jouduttaa tanssilla eikä liikunnalla, joten jätä juoksulenkki ja salitreeni krapulapäivänä väliin. Ne vain kuormittavat elimistöä entisestään ja aiheuttavat sen, että maksa joutuu tekemään ylitöitä, jolloin alkoholin myrkylliset aineet hajoavat hitaammin.

Raitis ilma on kuitenkin hyväksi – lähde vaikka kävelylle.

Lue myös:

Elimistö

Kylläisenkin vatsa voi kurista

0 minuuttia
Cross section of intestines
Elimistö

Suolisto: Mikä on sinun suolistotyyppisi?

2 minuuttia
Elimistö

Näin rakko syntyy

1 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!