keltaiset hampaat TOP
Ihminen - Elimistö

Näin vältät keltaiset hampaat

Hedelmät, viini, kolajuomat ja kahvi antavat purukalustollesi kellertävän pinnan ja syövyttävät kiillettä. Tuloksena ovat keltaiset hampaat. Voit kuitenkin itse vaikuttaa siihen, että hampaasi pysyvät hohtavan valkoisena.

Hollywood-tähtien hampaat loistavat yhtä valkeina kuin kiillotettu norsunluu, mutta kotona kylpyhuoneen peilistä näkyy usein enemmän tai vähemmän keltaisempi hammaskalusto.

Hampaat kellertyvät luonnostaan iän myötä, mutta sinä voit itse toimillasi estää niiden liiallista kellastumista.

Tässä suurimmat syypäät hampaiden kellertymiseen – ja pari vinkkiä, joilla voit pitää hampaasi valkoisempina.

1. Vältä värjääviä ruoka-aineita

Jotkin ruoka-aineet sisältävät kromogeeneja eli molekyylejä, joissa on paljon väriaineita. Ne kiinnittyvät hampaan kiilteeseen ja värjäävät sen.

Väriaineita on erityisesti kahvissa, punaviinissä, kolajuomissa, lakritsissa sekä esimerkiksi viinirypäleissä, mustikoissa ja granaattiomenoissa.

  • VINKKI: Muista huolehtia hyvästä hammashygieniasta: harjaa hampaat usein ja käytä hammaslankaa. Käytä pilliä, kun juot esimerkiksi hedelmäsmoothieita ja jääkahvia, sillä siten hampaat eivät joudu niin paljon kosketuksiin värjäävien aineiden kanssa.

2. Vältä tanniineja

Tanniini eli parkkihappo on kasveissa olevaa polyfenolia, joka antaa esimerkiksi punaviinille, teelle ja tummalle suklaalle katkeran maun. Lisäksi parkkihapot edistävät väriaineiden tarttumista kiilteeseen.

Siksi punaviini – jossa on paljon sekä kromogeenejä että tanniineja – saa helposti hampaat kellastumaan.

  • VINKKI: Ruoka-aineiden nauttimiseen käytetty aika ja se, miten ruokaa ja juomaa nautitaan, vaikuttaa hampaiden kellastumiseen. Sen sijaan että joisit kolme kuppia teetä joka aamu, juo muutama kuppi viikossa eri päivinä.

3. Vältä happamia juomia ja ruokia

Virvoitusjuomien hiilihappo ja esimerkiksi sitruunan, omenan ja viinirypäleen hedelmähappo ja karkeasti ottaen kaikki sitrushedelmien mehut murentavat kiilteen kalkkia ja tekevät siihen uurteita ja halkeamia, joihin väriaineiden on helppo kiinnittyä.

Kolajuomat ovat virvoitusjuomista happamimpia, sillä niiden pH on 2,4. Koska ne myös sisältävät väriaineita, keltaiset hampaat voivat johtua lliiallisesta kolan juomisesta.

  • VINKKI: Syö hedelmät yhdellä kertaa sen sijaan, että napsisit viinirypäleitä koko ajan. Huuhtele suu vedellä sen jälkeen, kun olet juonut virvoitusjuomia tai syönyt hedelmiä, mutta älä harjaa hampaita heti happohyökkäyksen jälkeen, sillä silloin kiille on altis vaurioille. Tee smoothie maitoon ja sekoita hedelmät jogurttiin, sillä maitotuotteet tasapainottavat happamuutta.

4. Lopeta tupakointi

Tupakka värjää hampaita pahemmin kuin kahvi, kolajuomat ja punaviini, sillä terva ja nikotiini kiinnittyvät kiilteeseen. Ruskeankellertävän värin saa pois hampaiden valkaisulla, mutta ajan myötä väriaineet tunkeutuvat hammasluuhun asti ja väri muuttuu pysyvästi.

Runsaasti tupakoivien henkilöiden ikenetkin voivat muuttua ruskeiksi. Ilmiötä kutsutaan melanoosiksi.

Lue myös:

Elimistö

Tutkijat kehittävät ensimmäistä rokotetta kuppaa vastaan

2 minuuttia
Elimistö

Syväjäädytyksestä ei selviä hengissä

0 minuuttia
Elimistö

Virtsa kellertää urokromista

0 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!