Shutterstock
aurinko

Keho torjuu toimintahäiriöitä

Viileän ilmaston asukkaasta jo 30-asteinen ilma tuntuu yleensä tukalan kuumalta. Miksi helteellä hiki nousee pintaan ja heikottaa, vaikka ilma on selvästi kylmempää kuin oma keho, jonka lämpötila on noin 37 astetta?

Elimistö tuottaa lämpöä eri toiminnoissaan, ja fyysinen ponnistelu lisää lämmöntuotantoa entisestään. Koska ihminen on tasalämpöinen, hänen kehonsa pyrkii säilyttämään saman noin 37 asteen lämpötilan kaikissa oloissa ja tilanteissa. Joskus on tarvetta jäähdyttää elimistöä, joskus taas kaivataan lisälämpöä. Kehon lämmönsäätely-järjestelmän tärkein tehtävä on estää elinten lämpötilanmuutoksista johtuvat toimintahäiriöt.

Siksi esimerkiksi 80-asteisessa saunassa ihon pintalämpötila voi kohota – turvallisesti – yli 40 asteeseen sisäelinten säilyttäessä silti normaalin lämpötilansa. Ylimääräistä lämpöä poistuu varsinkin ihon ja hengityksen kautta. Liian kuumassa ihon pintaverenkierto vilkastuu ja iho punertuu. Ihon -verisuonten laajentuessa verenpaine laskee.

Silloin voi tulla fyysisiä oireita: huimaa, päätä särkee ja heikottaa. Hikoilu on elimistön tapa tehostaa lämmön poistumista kuumenevasta kehosta. Kun hiki haihtuu iholta, keho viilenee. Jos hikeä erittyy paljon ja pitkään, seuraa nestevajaus, joka ilmenee janona.

Jos elimistö alkaa kuivua, syntyy monenlaisia ongelmia. Jo parin prosentin nestehukka heikentää suorituskykyä. Aikuinen tarvitsee yleensä 2–3 litraa nestettä vuoro-kaudessa, mutta helteellä hikoilun voimistumisen takia tarve voi olla kaksinkertainen.

Nesteen laadulla on myös merkitystä hyvinvoinnille, sillä hikoilu lisää suolojen poistumista elimistöstä. Neste- ja suolatasapainon ylläpitäminen helpottaa oloa helteellä, koska aineenvaihdunta toimii normaaliin tapaan. Jos on kuumaa ja kosteaa, hikoilun teho laskee, koska hiki ei haihdu muutoinkin paljon vettä sisältävään ilmaan. Tällöin sää tuntuu hyvin tukalalta ja keho kaipaa keinotekoista vilvoitusta.