Ihmiset sietävät kylmyyttä yksilöllisellä tavalla. Kylmänsietokyvyllä tarkoitetaan kykyä säilyttää lämpötasapaino ja vastustaa kylmyyden haitallisia vaikutuksia, mm. paleltumia.
Kylmänsietokykyyn vaikuttavat muun muassa kehon koko ja muoto, ihonalaisen rasvakudoksen määrä, ikä, sukupuoli sekä terveydentila. Ihmisen ihossa on lämpötilareseptoreiksi kutsuttuja hermopäätteitä, jotka reagoivat lämpötilaan ja sen muutoksiin.
Ne välittävät sähkökemiallisina viesteinä tietoa iholta selkäytimeen ja aivoihin, joissa ärsykkeet analysoidaan ja tulkitaan. Prosessin lopputuloksena on tietoisuus lämpötilasta.
Yksinkertaistetusti voidaan sanoa, että jos lämpötila tiedostetaan liian matalaksi, kehoa suojaavaa vaatetusta on lisättävä. Kylmään voi tosin myös jossain määrin sopeutua. Psykologinen sopeutuminen on tottumista.
Jos lämpötila laskee kesällä +5 asteeseen, ilma tuntuu kylmältä, kun taas talvella pakkasten jälkeen viisiasteinen ilma tuntuu lämpimältä. Kulttuuri vaikuttaa tapaan, jolla kylmyyteen suhtaudutaan.