Oli vuosi 1839. Charles Darwin ei pystynyt irrottamaan silmiään vastasyntyneestä pojastaan kotonaan Englannissa Kentissä. Nuori tutkija ei ollut syventynyt lapseensa vain isällisten tunteiden vuoksi vaan myös tieteellisestä mielenkiinnosta. Hän havainnoi tämän ensimmäisiä ilmeitä.
”Hänen kahdeksannesta elinpäivästään saakka tarkkailin jonkin aikaa ensimmäisiä merkkejä itkukohtauksesta. [– –] Heti, kun itku oli alkamassa, silmiä ympäröivät lihakset supistuivat voimakkaasti ja suu avautui ammolleen”, Darwin kirjoitti pojasta teoksessaan Tunteiden ilmaisu ihmisissä ja eläimissä. Kirja ilmestyi vuonna 1872.
Teos herätti suurta huomiota. Se sisälsi ensimmäiset tieteelliset teoriat kasvojen kehityksestä ja kasvonilmeiden merkityksestä. Darwin oli kerännyt tutkimustaan varten muistiinpanoja, valokuvia ja muuta aineistoa tutkijoilta eri puolilta maailmaa, ja hän osoitti siinä muun muassa, että koirilla, kissoilla ja simpansseilla on samantyyppisiä ilmeitä kuin ihmisillä.
Darwinin tavoitteena oli sijoittaa ihminen evoluution aikajanalle. Teoksessaan hän väitti, että kaikissa kulttuureissa tunnistetaan kuusi perustunteiden heijastumaa kasvoilla eli perusilmettä: viha, inho, yllättyneisyys, ilo, suru ja pelko. Darwin etsi vastausta etenkin kahteen tärkeään kysymykseen: miksi kasvot näyttävät siltä, miltä ne näyttävät, ja mitä eri ilmeet merkitsevät? Kysymykset vaikuttavat yksinkertaisilta mutta eivät ole sitä. Nyt uudet tutkijasukupolvet ovat jatkaneet kasvojen tutkimista algoritmeilla, dna-tekniikalla ja 3D-kuvankäsittelyohjelmilla. He ovat löytäneet Darwinin esittämiin kysymyksiin useita yllättäviä vastauksia.
Dna-muotokuva tarkentuu
Oli vuosi 2015. Yhdysvaltalainen antropologi Mark Shriver Pennsylvanian osavaltionyliopistosta tarkasteli työhuoneessaan kahta valokuvaa. Toinen esitti häntä itseään ja toinen hänen tuolloin kuusivuotiasta poikaansa 25-vuotiaana. Kuvat oli tuotettu tietokoneohjelmalla dna-testin perusteella.
Shriverin oma kuva muistutti melkoisesti kohdettaan. Pojan kuvan oikeellisuus oli vielä arvailujen varassa, mutta Shriver tiesi jo, että se ei olisi kovin näköinen. Dna:sta ei pystytty vielä tunnistamaan kuin muutamia, suuntaa antavia, piirteitä, kuten silmien- ja hiusten väri, sukupuoli, etninen tausta ja summittainen ikä.
Dna:sta rekonstuoitujen muotokuvien odotetaan tarkentuvan sitä mukaa kuin tieto dna:sta karttuu. Kasvojen ennallistaminen dna:sta on jo käytössä rikostutkinnassa ja järjestyksenpidossa. Tämä selvisi Hongkongin asukkaille vuonna 2015 katujen siisteyskampanjan yhteydessä. Viranomaiset eristivät dna:ta purukumeista ja tupakantumpeista ja tuottivat tulosten perusteella roskaajista kuvia, jotka julkaistiin julisteina.