Photo by Andrii Podilnyk on Unsplash

Kasvavatko kynnet samaa tahtia?

Jokaisella kynnellä on oma kasvunopeutensa. Siihen vaikuttaa ilmeisesti sormen pään kärkijäseneksi kutsutun luun pituus. Kynnen kasvu näyttäisi olevan sitä nopeampaa, mitä pitempi kärkijäsen on. Siksi monilla etusormien kynnet kasvavat kaikkein ripeintä vauhtia.

Sama seikka saattaa selittää myös sen, miksi varpaankynnet kasvavat melko hitaasti – ovathan varpaat lyhyemmät kuin sormet. Ero kasvunopeudessa on noin kolminkertainen sormien hyväksi. Lisäksi kynnet kasvavat yleensä rivakammin siinä kädessä, jota käytetään enemmän.

Ja alle 30-vuotiailla kynsien kasvu on vauhdikkainta kesällä! Vaikka vaihtelun syyt ovat osittain hämärän peitossa, voidaan olla melko varmoja siitä, että avainasemassa on verenkierron vilkkaus sormissa ja varpaissa. Se ratkaisee, paljonko happea ja ravintoaineita kulkeutuu kynsien juureen. Sen solut tuottavat sarveisaineen, josta kynsilevyt koostuvat.

Varpaankynnet eivät pidä kiirettä

Sormien kynnet kasvavat keskimäärin 0,1 millimetriä vuorokaudessa. Ne uusiutuvat siis 3–6 kuukaudessa. Varpaankynnet kasvavat hieman hitaammin. Niiden uusiutuminen voi kestää jopa puolitoista vuotta.