Kännykkä housuntaskussa tappaa siittiöt

Laajassa tutkimuksessa havaittiin, että alituiseen housuntaskussa säilytetty kännykkä voi heikentää siemennesteen laatua. Siittiöt siis kärventyvät.

kärventyneet siittiöt

Kännykän tunkeminen housun etutaskuun on kätevä tapa, mutta miesten ehkä kannattaisi harkita puhelimelleen jotain muuta säilytyspaikkaa.

Kattavassa australialaisessa Newcastlen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa löydettiin selviä merkkejä siitä, että kännykän säilyttäminen housun etutaskussa on heikentänyt miesten siittiöiden laatua.

Tutkimustulos hämmentää useita tutkijoita – myös tutkimuksen tekijöitä, sillä säteilyn pitäisi olla täysin vaaratonta.

Vaara kasvaa altistumisajan myötä

Kyseessä oli niin kutsuttu metatutkimus, jossa tutkijat vertasivat 27 tutkimushankkeen tuloksia. Kaikissa hankkeissa oli tutkittu siittiöiden laadun ja housuntaskussa säilytettävän puhelimen välistä suhdetta.

21 tutkimuksessa todettiin selvä yhteys siittiöiden laadun ja etutaskussa olevan kännykän välillä. Ja mitä pidemmän aikaa puhelin oli ollut housujen etutaskussa, sitä huonompilaatuista siemenneste oli. Ero oli jopa 47 prosenttia verrattuna tilanteeseen, jossa puhelinta oli säilytetty jossain muualla.

Monissa tutkimuksissa on aiemmin osoitettu, että matkapuhelimen säteilyllä ja aivojen solumuutoksilla ei ole yhteyttä. Tutkijat arvelevat kuitenkin, että yhteys voi löytyä, kun solumuutoksia etsitään alempaa ihmisen elimistöstä.

Lämpö kärventää solut

Siittiösolut ovat pitkälle erikoistuneita soluja. Pienikin muutos ympäristössä saattaa tehdä niistä huonompia uimareita tai lyhentää niiden elämää huomattavasti.

Suurin syy ei kuitenkaan liene säteily, vaan puhelimesta kiveksiin siirtyvä lämpö.

Australialaistutkijat toisin sanoen uskovat, että puhelin kärventää siittiöt, ja siksi kännykkää kannattaisi säilyttää jossain muualla kuiin housujen etutaskussa.