Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kaksi kolmesta aikuisesta ei siedä maitoa

Vain kolmannes maailman väestöstä sietää maitoa. Ikääntymisen myötä nimittäin hankaloituu tietyn molekyylin imeytyminen elimistöön.

Shutterstock

Yleensä maidonsietokyky huononee jo varhaislapsuudessa. Ongelmallinen maidon osa on hiilihydraatteihin kuuluva laktoosi eli maitosokeri.

Se ei imeydy suolesta sellaisenaan, vaan se täytyy hajottaa muun muassa glukoosiksi laktaasientsyymillä, ennen kuin sen energia saadaan talteen.

Jos laktoosi ei pilkkoudu, se aiheuttaa ilmavaivoja, turvotusta ja kipua. Laktoosi-intoleranssiksi kutsuttu oireyhtymä voi johtaa jopa ravitsemushäiriöön.

Vain joka kolmas aikuinen maailmassa voi juoda maitoa ilman ongelmia. Parhaiten maitoa sietävät pohjoiseurooppalaiset, joilla sitä edistävä geenimutaatio on yleinen.

© Shutterstock

Pohjoiseuroopalaiset sietävät maitoa parhaiten

Normaaliin perimään kuuluva laktaasin eritystä ohjaava geeni vähentää luonnollisesti entsyymin tuotantoa imeväisiän jälkeen.

Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja päiväntasaajan eteläpuolisessa Afrikassa vain alle 20 prosenttia aikuisista sietää maitoa. Pohjois-Euroopassa yleinen geenimutaatio taas pitää yllä jatkuvaa laktaasin eritystä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota