Kaksi kolmesta aikuisesta ei siedä maitoa

Vain kolmannes maailman väestöstä sietää maitoa. Ikääntymisen myötä nimittäin hankaloituu tietyn molekyylin imeytyminen elimistöön.

Shutterstock

Yleensä maidonsietokyky huononee jo varhaislapsuudessa. Ongelmallinen maidon osa on hiilihydraatteihin kuuluva laktoosi eli maitosokeri.

Se ei imeydy suolesta sellaisenaan, vaan se täytyy hajottaa muun muassa glukoosiksi laktaasientsyymillä, ennen kuin sen energia saadaan talteen.

Jos laktoosi ei pilkkoudu, se aiheuttaa ilmavaivoja, turvotusta ja kipua. Laktoosi-intoleranssiksi kutsuttu oireyhtymä voi johtaa jopa ravitsemushäiriöön.

Vain joka kolmas aikuinen maailmassa voi juoda maitoa ilman ongelmia. Parhaiten maitoa sietävät pohjoiseurooppalaiset, joilla sitä edistävä geenimutaatio on yleinen.

© Shutterstock

Pohjoiseuroopalaiset sietävät maitoa parhaiten

Normaaliin perimään kuuluva laktaasin eritystä ohjaava geeni vähentää luonnollisesti entsyymin tuotantoa imeväisiän jälkeen.

Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja päiväntasaajan eteläpuolisessa Afrikassa vain alle 20 prosenttia aikuisista sietää maitoa. Pohjois-Euroopassa yleinen geenimutaatio taas pitää yllä jatkuvaa laktaasin eritystä.

Lue myös:

Mavefedt på en kvinde
Elimistö

KAVERIN PUOLESTA KYSYN: Kuinka paljon rasva lihottaa?

1 minuuttia
Milk
Terveys

Kuka sietää maitoa?

0 minuuttia
keltaiset hampaat TOP
Elimistö

Näin vältät keltaiset hampaat

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!