Jetlagista eroon silmätipoilla

Silmistä on löytynyt erikoinen viestiaine. Nyt sitä manipuloimalla halutaan rukata ihmisen sisäistä kelloa ja estää pitkien lentojen aiheuttama aikaerorasitus eli jetlag.

Jetlag

Tutkijat aikovat kehittää silmätipat, jotka lievittäisivät aikaerorasitusta.

© Shutterstock

Unettomia öitä ja aivan liian pitkältä tuntuvia päiviä. Pitkän matkan päättyminen ottaa usein koville, kun aikaerorasitus iskee.

Toivoa ei kannata silti menettää. Tutkijaryhmä on tehnyt havainnon, joka voi pelastaa unenpuutteessa kärvistelevät matkustajat.

Ryhmä on löytänyt silmästä viestiaineen, joka vaikuttaa sisäiseen kelloon. Tähän viestiaineeseen aiotaan vaikuttaa silmätipoilla.

Hormoniin voidaan vaikuttaa

Journal of Physiology -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa perehdyttiin laboratoriorottien silmin. Ne muistuttavat ominaisuuksiltaan paljon ihmisen silmiä.

Silmistä löytyi vasopressiinia eli antidiureettista hormonia (ADH). Hormoni on viestiaine, jota esiintyy pääasiassa hypotalamuksessa sijaitsevassa suprakiasmaattisessa tumakkeessa (SCN) ja joka säätelee yksilön sisäistä biologista kelloa.

SCN reagoi viesteihin, joita silmän gangliosolut eli verkkokalvon sisäpinnan hermosolut lähettävät. Aivot päättelevät, että mitä enemmän valoa on, sitä virkeämpi yksilön kuuluu olla. Jetlag-hoidon voi poikia se havainto, että silmän gangliosolut sisältävät vasopressiiniä.

Silmätipat huijaavat silmää

Seuraavaksi tutkijat aikovat kehittää silmätipat, joilla vaikutetaan vasopressiinin määrään silmien soluissa ja siten viesteihin, joita hormoni lähettää suprakiasmaattiseen tumakkeeseen.

Näin elimistöä voidaan huijata joko väsymään tai virkistymään ja estää siten jeglagin syntyminen.