Shutterstock
punkit, 3D

Ihomatoja ja talipunkkeja

Väitetään, että ihmisen kasvoillakin elää punkkeja. Pitääkö väite paikkansa, ja miltä ne näyttävät?

Ihomadot ovat todellakin sarveistuneista orvaskeden soluista ja talirauhaseritteestä muodostuneita tappeja talirauhaskäytävän suulla. Ne voivat näkyä iholla ns. mustapäinä. Ihmisen iholla on kuitenkin myös eläviä olioita. Ihon ja limakalvojen pinnat ovat täynnä erilaisia bakteereja.

Niiden lisäksi ihossa elää kehittyneempiäkin eläimiä, jotka nekin tosin ovat niin pieniä, että niiden havaitsemiseen tarvitaan mikroskooppi. Ihomme huomaamattomia alivuokralaisia ovat mm. talipunkit. Talipunkit ovat 0,2–0,3 mm pitkiä kahdeksanjalkaisia otuksia, jotka elävät ihon karvatupissa ja talirauhaskäytävissä.

Ne elävät pää porautuneena ihohuokosiin ja käyttävät ravinnokseen talia, jota muodostuu kuolleista ihosoluista talirauhasissa. Naaras munii karvatuppeen parisenkymmentä munaa, joista kehittyy muutamassa päivässä toukkia. Toukat kehittyvät noin viikossa täysikasvuisiksi talipunkeiksi ja ryömivät etsimään pariutumiskumppania. Munimisen jälkeen punkit kuolevat.

Kaikkiaan talipunkin maallinen vaellus kestää noin kaksi viikkoa. Ihmisen ihossa elää noin tuhat talipunkkia. Niitä on kasvoissa, päänahassa ja naisilla myös nännien ympärillä. Talipunkit eivät juuri aiheuta häiriötä isännälleen.

Ne saattavat viedä mukanaan ihohuokosiin tulehduksia aiheuttavia bakteereja, mutta normaalisti siitä ei ole haittaa. On myös esitetty, että talipunkit olisivat suorastaan hyödyksi elimistölle pitämällä immuunijärjestelmän jatkuvasti valppaana bakteerihyökkäysten varalta.