Kyllä ihmisellä voi olla sisällään syntymätön sisarus eli niin sanottu loiskaksonen. Taustalla on kaksosraskauden sikiövaiheessa tapahtunut ilmiö nimeltä fetus in fetu eli sikiö sikiössä. Se on kuitenkin hyvin harvinainen. Keskimäärin yhdellä elävänä syntyneellä lapsella 500 000:sta on loiskaksonen.
Fetus in fetu -tilanne syntyy, kun hedelmöitynyt munasolu jakaantuu kahdeksi alkioksi. Normaalisti tuloksena olisi samanmunaiset kaksoset. Jostakin syystä joskus toinen alkio kasvaa toisen ympärille ja sulkee sen sisäänsä.
Toisen alkion sisään jääneestä alkiosta tulee ikään kuin loinen, joka saa ravintoa isäntäalkion verestä. Tavallisesti loisalkio kuolee kolmen ensimmäisen raskauskuukauden aikana.
Tavallisimmin loiskaksonen sijaitsee vatsaontelossa vatsakalvon alla, mutta loiskaksosia on löydetty myös esimerkiksi aivoista ja rintalastasta.
Kasvain onkin loiskaksonen
Yhdessä tapauksessa kymmenestä loiskaksonen havaitaan ennen kuin lapsi täyttää puolitoista vuotta. Usein se näyttää röntgenkuvassa kasvaimelta. Joskus loiskasvain havaitaan jo raskauden aikana ultraäänikuvassa.
Loiskaksosen koko vaihtelee. Se voi painaa vain muutaman gramman tai jopa kaksi kiloa. Pituus on yleensä 3-25 senttiä. Loiskaksosella voi olla luita, ihoa, sisäelimiä ja raajojen alkuja mutta ei aivoja.