Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

suarez bite
Ihminen - Elimistö

Ihminen puree yhtä kovaa kuin gorilla

Hentoluinen kallo ei estä puremasta lujaa ja tehokkaasti.

Pitkään on luultu, että nykyihminen on evoluution myötä menettänyt puruvoimaansa varhaisempiin ihmislajeihin ja nykyisiin ihmisapinoihin verrattuna. Australialaistutkijat eivät niele tätä teoriaa. Heidän mukaansa sukulaislajeillamme on tosin jykevämpi pääkallo ja vahvemmat leukaperät, mutta ne eivät kuitenkaan välttämättä pure meitä kovempaa.

Stephen Wroen kollegoineen Uuden-Etelä-Walesin yliopistosta laati tietokonemallit ihmisen, simpanssin, gorillan, orangin, gibbonin ja kahden 1,2–3 miljoonaa vuotta sitten eläneen ihmislajin, Australopithecus africanuksen ja Paranthropus boisein, kallosta. Kolmiulotteisilla malleilla voitiin tarkastella purulihasten toimintaa ja voiman kohdistumista kallon ja leukojen eri osiin.

Tietokonesimulaation tulos osoitti, että vaikka pääkallomme ja leukamme ovat kevytrakenteisemmat ja leukojemme purulihakset heikommat kuin muilla lajeilla, lihasvoimamme jakautuu paremmin kuin muilla lajeilla. Niinpä nykyihmisen puruvoima kestää hyvin vertailun ihmisapinoiden ja muinaisten sukulaislajien kanssa.

Vaikka nykyihminen pureekin kovaa, meidän leukaperämme sopivat parhaiten lyhytkestoiseen toimintaan, kuten pähkinöiden murskaamiseen tai lihan hienontamiseen. Sukulaislajiemme leuat taas soveltuvat paremmin esimerkiksi sitkeiden kasvien pitkäkestoiseen jauhamiseen.

Lue myös:

Erilaiset veriryhmät - mies luovuttaa verta
Verenkierto

Tästä syystä veriryhmiä on useita

3 minuuttia
Luunmurtuma
Elimistö

Miten murtunut luu paranee

3 minuuttia
Verenkierto

Uusi keksintö: Näin astronautit voidaan vaivuttaa horrokseen

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota