Shutterstock
kaide, teräs, käsi

Hyvä lämmönjohtokyky saa metallin tuntumaan kylmältä

Metalli tuntuu ihoa vasten yleensä kylmemmältä kuin esimerkiksi puu. Miten se on selitettävissä, jos molemmat aineet ovat samanlämpöisessä tilassa?

Eri materiaalista valmistetut esineet tuntuvat erilämpöisiltä, vaikka ne olisivat olleet pitkään samanlämpöisessä tilassa. Esimerkiksi pakkasella metalliesineen koskettaminen paljaalla iholla voi olla suorastaan vaarallista: iho voi tarttua kiinni metalliin hyvinkin tuskallisin seurauksin.

Puu sen sijaan ei tunnetusti aiheuta moista vaaraa, vaikka senkin pinta voi kovalla pakkasella tuntua varsin viileältä. Molemmat aineet ovat samanlämpöisiä, mutta iholla ne tuntuvat aivan erilaisilta. Syynä on se, että metallin ja puun lämmönjohtokyky on erilainen.

Metalleilla on usein hyvä lämmönjohtokyky. Kun ihminen koskettaa metallia, joka on kylmempi kuin iho, lämpö alkaa nopeasti siirtyä ihosta metalliin. Iho jäähtyy, ja siksi metalli tuntuu kylmältä. Kovalla pakkasella lämpöä siirtyy ihosta niin nopeasti, että iho jäätyy metalliin kiinni.

Puun lämmönjohtokyky on sen sijaan sen huokoisen rakenteen vuoksi huono. Siksi puu ”imee” lämpöä iholta hyvin hitaasti, eikä se tunnu erityisen kylmältä. Lämmön siirtymistä kappaleesta toiseen kutsutaan lämmönjohtumiseksi. Sitä tapahtuu, kun kaksi kappaletta – esimerkiksi metalliesine ja ihmisen käsi – on suorassa kosketuksessa toisiinsa.

Lämpö siirtyy aina lämpimästä kylmempään: pakkasella ihosta metalliin ja vastaavasti esimerkiksi saunassa kuumentuneesta seinästä tai lauteista törröttävästä naulankannasta saunojan ihoon.