Filmaattista: Voivatko sienet oikeasti levitä aivoihin?

Tv-sarja The Last of Us pani miettimään, voivatko sienet oikeasti levitä ihmisen aivoihin. Voivatko ja mitä sellaisesta sairaudesta seuraisi?

© HBO

Tv-sarjassa The Last of Us pandemiaksi levinnyt aivojen sienitauti ei ole ihan pelkkää mielikuvituksen tuotetta. Luonnossa esiintyy muun muassa Ophiocordyceps unilateralis -sieni, joka leviää muurahaisten aivoihin ja pakottaa ne nousemaan puuhun. Siellä sieni kasvaa ulos muurahaisen päästä ja levittää itiönsä tuulen vietäväksi.

Ihmisen aivot ovat paremmassa suojassa kuin muurahaisen. Niin sanottu veri-aivoeste estää monien haitallisten aineiden pääsyn verenkierrosta aivoihin. Muun muassa kryptokokki-hiivasieni pystyy kuitenkin läpäisemään esteen huijaamalla immuunijärjestelmän soluja.

Kryptokokki voi aiheuttaa aivokalvontulehdusta, joka voi johtaa jopa kuolemaan. Tulehduksen lopputulos riippuu siitä, miten varhaisessa vaiheessa tulehdus havaitaan ja onko potilaalla immuunijärjestelmää heikentävä sairaus.

Tutkijat ovat löytäneet myös viitteitä siitä, että sienet toimivat loiseliöiden tavoin ja vaikuttavat ihmisen käyttäytymiseen tai lisäävät Alzheimerin taudin riskiä.

Ilmastonmuutos voi lisätä sienipandemian riskiä

Normaalisti ihmisen elimistö on hyvin varustautunut sienitartuntoja vastaan. Sienet viihtyvät yleensä 25–30 asteen lämpötilassa, ja ihmisen 37 asteen ruumiinlämpö on niille yleensä liikaa.

Tutkijat pelkäävät kuitenkin, että ilmastonmuutoksen seurauksena sienet voivat sopeutua korkeampaan lämpötilaan. Silloin olisi vaara, että sienitaudeista kehittyy epidemioita.

Näin aivot torjuvat sienen

Aivot ovat yleensä hyvin varustautuneet torjumaan sienieliöiden tunkeutumisyritykset.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Sieni pyrkii aivoihin

Sienitartunta voi tulla aivoihin kirurgisen toimenpiteen yhteydessä, ja jotkin sienet voivat päästä aivoihin myös verenkierrosta huijaamalla immuunijärjestelmän soluja.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Mikrogliasolut ryhtyvät toimeen

Aivojen vartioinnista huolehtivat mikrogliasolut. Kun ne havaitsevat aivoissa vieraita eliöitä, kuten sieniä, ne antavat hälytyksen erittämällä sytokiini-nimisiä välittäjäaineita.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Immuunisolut tuhoavat sienet

Sytokiinit kutsuvat immuunijärjestelmän puolustajat, T-solut ja neurofiilit, tuhoamaan sieniä. Jos immuunisoluja on aivoissa liikaa, on vaarana, että ne aiheuttavat vaarallisen tulehduksen.