Shutterstock
Veriset alushousut

Feromonit ehkä tahdittavat naisryhmän kuukautiset

Minä ja kuusi muuta naista, jotka olemme armeijassa samassa yksikössä, olemme havainneet, että muutaman kuukauden yhteisasumisen jälkeen kaikki meistä ovat saaneet kuukautiset lähes samanaikaisesti. Mistä tämä ilmiö voi johtua?

Yhdessä asuvien tai muuten paljon yhdessä olevien naisten kuukautiskierron tahdistuminen on tunnettu ilmiö. Sen selitykseksi on esitetty feromoneja. Ne ovat lähes kaikkien elollisten olioiden erittämiä kemiallisia yhdisteitä, joiden tarkoituksena on välittää viestejä lajitovereille.

Selkärankaisilla, kuten nisäkkäillä, feromonit ovat usein ilman kautta leviäviä hajusignaaleja, joilla säädellään sosiaalista käyttäytymistä. 1990-luvulla tehtiin joukko tutkimuksia, jotka osoittivat, että naisilla feromoneja erittyy kuukautisten yhteydessä. Kuukautiskiertoon vaikuttaa ainakin kaksi eri feromonia.

Toista erittyy kuukautisten jälkeen mutta ennen ovulaatiota, ja se vaikuttaa joillakin naisilla kuukautiskiertoa lyhentävästi. Toista feromonia erittyy taas ovulaation aikana ja sen jälkeen. Se puolestaan pidentää joidenkin naisten kuukautiskiertoa. Kun joukko naisia oleskelee pitkiä aikoja samoissa tiloissa, ilmassa olevien feromonien määrä voi kasvaa suhteellisen suureksi.

Tällöin ne vaikuttavat kaikkiin tilassa oleviin naisiin samanaikaisesti. Tästä voi seurata kuukautiskierron yhdenmukaistuminen. Se, millaiseksi kierto muotoutuu, riippuu todennäköisesti ilmassa olevien kahden feromonin määrän suhteesta.

Eläinkunnassa ja varsinkin laumaeläimillä samanaikaisesta kiimasta, kuten asia eläinten yhteydessä tavallisesti ilmaistaan, on selvää hyötyä.

Kukaan lauman naaraista ei pääse lisääntymään muita ennen, ja ryhmän yhteiselo sujuu paremmin, kun osa sen jäsenistä ei jatkuvasti ole soitimella ja rähisemässä mahdollisille kilpailijoille. Ihmisillä lienee kyseessä alun perin sama ilmiö.