Elokuvan ja television kuvanopeudet
Elokuvassa näytetään 24 kuvaa sekunnissa. Paranisiko elokuvan laatu, jos kuvia olisi useampi?

Elokuvan alkuaikoina kuvien lukumäärällä sekunnissa ei ollut niin väliä, sillä katsojat olivat tyytyväisiä nähdessään mitä tahansa eläviä kuvia. Vähitellen nopeudeksi vakiintui 16 kuvaa sekunnissa, mutta tuloksena oli värisevä elokuvakokemus, joten 1920 siirryttiin käyttämään 24 kuvaa sekunnissa.
Ihmisen silmä kykenee erottamaan noin 60 kuvaa sekunnissa kirkkaassa valossa, mutta heikossa valaistuksessa silmä erottaa vain noin 10 kuvaa sekunnissa. 24 kuvaa sekunnissa aiheuttaa aivoissa tapahtuvan hahmotuksen ansiosta yhtenäisen liikkuvan kuvan vaikutelman. Elokuva-alalla on pitäydytty 24 kuvassa sekunnissa, sillä useammilla kuvilla tehdyt kokeilut eivät ole tuottaneet merkittävää eroa.
Kuvien määrän muuttaminen vaatisi myös laitteiden säätöä. Kuvan laatua on sen sijaan parannettu kehittämällä filmiä. Euroopassa televisiossa kuvia lähetetään 25 kappaletta sekunnissa. Tämä johtuu siitä, että televisiossa kuvat lähetetään riveittäin pyyhkäisemällä perättäisinä kapeina juovina. Euroopassa jokainen kuva koostuu 625 juovasta.
Yhdysvalloissa ja Japanissa käytetään 525-juovaista järjestelmää, jossa kuvia lähetetään 30 kappaletta sekunnissa. Kun elokuva näytetään televisiossa, se on noin neljä prosenttia lyhyempi kuin elokuvateatterissa.
Eroa on kuitenkin vaikeaa havaita. Nykyään monet elokuvat tehdään jo valmiiksi televisioon sopiviksi niin, että niissä on 25 kuvaa sekunnissa.