Elimet toimivat tiiviisti yhdessä

Ihmisen kehossa on monenlaisia eri tehtäviin erikoistuneita elimiä. Useimmiten kaksi elintä tai useampi toimii keskenään yhteistyössä. Esimerkiksi ruoansulatus on niin monivaiheinen tapahtuma, että se ei hoidu vain yhden elimen voimin.

Elin voidaan määritellä monella tavalla. Yleensä sillä kuitenkin tarkoitetaan sellaista elimistön osaa, jolla on oma tehtävänsä. Elimiä ovat selkeästi ympäristöstään rajautuvat kokonaisuudet, kuten sydän, maksa tai munuaiset, mutta niiksi voidaan luokitella myös rajoiltaan epämääräisemmät biologiset kokonaisuudet, kuten sylkirauhaset ja veri.

Määrittelyä vaikeuttaa se, että joillakin elimillä, kuten keuhkoilla, on vain yksi tehtävä, kun taas esimerkiksi maksalla on niitä lukuisia. Lisäksi useimmille elimille on tyypillistä, että ne pystyvät suorittamaan vain pienen osan jostakin laajemmasta tehtäväkokonaisuudesta Tämän vuoksi ne toimivat jatkuvasti tiiviisti yhdessä muiden elinten kanssa.

Usein puhutaankin useista elimistä koostuvista järjestelmistä, kuten ruoansulatusjärjestelmästä, johon kuuluvat muun muassa mahalaukku ja suolisto.

Ihmisen elimet: yläruumis

1 / 4

undefined

Ihmisellä on useita eri elimistä koostuvia pitkälle erikoistuneita järjestelmiä. Niissä jokaisella elimellä on oma tehtävänsä, ja niiden yhteinen päämäärä on turvata eloonjääminen.

Elimet ovat välttämättömiä monisoluisille eliöille, koska niiden avulla elimistön osat voivat erikoistua eikä niiden kaikkien tarvitse käyttää energiaa ja voimavaroja huolehtiakseen kaikista perustehtävistä. Myös soluissa monista tehtävistä huolehtivat vain tietyt solun osat eli soluelimet.

Esimerkiksi suuri osa solujen aineenvaihdunnasta tapahtuu mitokondrioissa ja proteiinien tuotanto ribosomeissa. Perimä on keskittynyt tumaan. Ilman elinten ja soluelinten työnjakoa ei olisi voinut kehittyä ihmisen kaltaisia mutkikkaita eliöitä.

Useimmat elimet toimivat tahdosta riippumattoman autonomisen hermoston ohjaamina. Esimerkiksi sydäntä ei voi lainkaan ohjata tietoisesti, vaikka sykettä voikin kasvattaa epäsuorasti juoksemalla ylös portaita tai ajattelemalla jotain epämiellyttävää.

Keuhkoja voi sen sijaan ohjailla jossain määrin tietoisesti esimerkiksi pidättämällä hengitystä. Tahdosta riippumaton ohjaus on silti aina etusijalla: kun hapenpuute uhkaa, autonominen hermosto pakottaa ihmisen vetämään henkeä. Useimmat lihakset toimivat sen sijaan pääasiassa tahdonalaisesti.

Joihinkin elimiin, kuten hampaisiin, ei voi vaikuttaa tahdonalaisesti eikä tahdosta riippumatta.

Ihmisen elimet: alaruumis

1 / 4

undefined

Ihmisellä on useita eri elimistä koostuvia pitkälle erikoistuneita järjestelmiä. Niissä jokaisella elimellä on oma tehtävänsä, ja niiden yhteinen päämäärä on turvata eloonjääminen.

Lue myös:

Elimistö

Tutkijat kehittävät ensimmäistä rokotetta kuppaa vastaan

2 minuuttia
Elimistö

Syväjäädytyksestä ei selviä hengissä

0 minuuttia
Elimistö

Virtsa kellertää urokromista

0 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!