Shutterstock
kohtu

Ei, naisilla ei ole immenkalvoa, joka puhkeaisi ensimmäisessä yhdynnässä

Uskomus, jonka mukaan seksuaalisesti kokemattoman naisen emättimen suuta peittää kalvo, on väärä. Naisilla voi kyllä olla emätinkranssi.

Perinteinen käsitys immenkalvosta on, että kyse on emätintä peittävästä esteestä, joka puhkeaa, kun nainen harrastaa seksiä ensimmäisen kerran. Käsitys on väärä.

Immenkalvo on sanana harhaanjohtava, koska kyse ei ole kalvosta, joka peittäisi koko emätinaukoa. Siksi nykyisin olisikin suotavampaa puhua emätinkranssista.

Tutkimukset kumoavat lisäksi käsityksen, jonka mukaan emätinkranssista voisi päätellä, onko nainen seksuaalisesti kokematon vai ei. Nainen, jolla on olematon tai hyvin pieni emätinkranssi, voi hyvin olla ”neitsyt”.

Kudoksella ei ole funktiota

Emätinkranssi on löyhää joustavaa kudosta, joka kehystää emätinaukon sisäpuolta. Kudoksen määrä vaihtelee yksilöllisesti, eikä sillä näytä olevan mitään selkeää tehtävää elimistössä.

Tutkijat arvelevatkin, että emätinkranssi on kudosta, joka on jäänyt yli emättimen kehittyessä sikiöaikana.

Immenkalvoja on hyvin erilaisia

Emätinkransseja voi olla hyvin erityyppisiä, ja ne peittävät emättimen aukkoa vaihtelevassa määrin.

© John R. Foster/Science Photo Library

1. Avoin emätinkranssi

Useimmilla naisilla emätinkranssissa on selvä aukko, josta kuukautisvuoto pääsee poistumaan. Jos emätinkranssi on paksu ja aukko pieni, ensimmäisessä yhdynnässä voi tuntua kipua.

© John R. Foster/Science Photo Library

2. Umpinainen kalvo

Emättimen suuta voi joskus peittää yhtenäinen kalvo, joka estää kuukautisveren poistumisen. Tila voi aiheuttaa kipuja, ja se vaatii aukon tekemistä kirurgisesti.

© John R. Foster/Science Photo Library

3. Ylimääräistä kudosta

Yhden aukon sijaan emäinkranssissa voi olla kaksi aukkoa. Kuukautisvuoto kyllä pääsee poistumaan mutta keskellä oleva kudos voi hankaloittaa yhdyntää ja tamponien käyttöä.

Joissakin harvoissa tapauksissa emätinkranssi voi levittäytyä kalvona koko emättimen suulle. Koska se estää silloin kuukautisvuodon poistumisen, tamponien käytön ja yhdynnän, siihen voidaan tehdä aukko tai se voidaan poistaa kirurgisesti.