Shutterstock
Det ville der ske, hvis du sprøjtede desinfektion ind i kroppen

Desinfiointiainetta elimistöön: Näin siinä kävisi

USA:n presidentin Donald Trumpin ehdotusta desinfiointiaineen ruiskuttamisesta suoneen koronaviruksen torjumiseksi on selitelty vitsiksi, mutta moni otti sen totena. Lue varmuuden vuoksi, mitä oikeasti tapahtuisi, jos ärjyjä siivousaineita pääsisi kehon sisälle.

Donald Trump löi koko maailman ällikällä, kun hän virallisessa lehdistötilaisuudessa esitti ajatuksen, että koronapotilaisiin ruiskutettaisiin desinfiointiaineita virusta torjumaan.

Monet lääkärit kiiruhtivat varoittamaan, että ehdotusta ei missään tapauksessa pidä noudattaa. Myöhemmin Trump selitti, että esitys oli tarkoitettu sarkastiseksi vitsiksi toimittajille.

Jos jäit miettimään, mitä desinfiointiaineiden suoneen ruiskuttamisesta seuraisi, tässä tutkijoiden vastaus. Varmuuden vuoksi heti kärkeen muistutus: puhdistuskemikaalien ruiskuttaminen suoneen on hengenvaarallista.

Elimistön hapen saanti loppuu

Ymmärrettävistä syistä laajamittaisia ihmiskokeita desinfiointiaineiden, kuten isopropyylialkoholin tai valkaisuaineiden, kehon sisäisestä käytöstä ei ole tehty. Yksittäistapausten pohjalta tiedetään kuitenkin, että natriumhypokloriittia sisältävä valkaisuaine aiheuttaa verenkiertoon joutuessaan ainakin munuaisvaurioita ja veritulppia.

Vaurioita syntyy muun muassa siksi, että valkaisuaine tuhoaa punaisia verisoluja, joiden tehtävänä on kuljettaa hemoglobiinin avulla happea keuhkoista elimistön muihin kudoksiin.

© Shutterstock

Hemoglobiini syöttää soluille happea

Kun punaiset verisolut tuhoutuvat, sisäelimet jäävät vaille happea, mistä ennen pitkää seuraa kuolema. Kemikaalit voivat myös aiheuttaa verisuonten seinämiin tulehduksia, joista on seurauksena suonien ahtautumia ja kovia kipuja.

Desinfiointiaine on tehty tuhoamaan soluja

Suoneen ei kannata ruiskuttaa myöskään isopropyylialkoholia, joka on yleisimpiä desinfiointiaineita. Se tekisi pahaa jälkeä verisuonten seinämissä, tuhoaisi punasoluja ja aiheuttaisi todennäköisesti veritulppia.

Myös isopropyylialkoholin suonensisäisestä käytöstä tunnetaan onneksi vain vähän esimerkkejä. Sen juomisen tiedetään aiheuttavan tajuttomuutta, verenvuotoa ruoansulatuselimistä, haavoja ruokatorveen ja verenpaineen laskua. Monet ovat myös saaneet vakavia hengitysvaikeuksia.

Käsidesi repii viruksen suojan

Käsien desinfiointiin tarkoitetuissa käsihuuhteissa on vähintään 60 prosenttia alkoholia. Alkoholi tuhoaa viruksien ja bakteerien solukalvot hyvin tehokkaasti.

Håndsprit på hud

Alkoholi puhkoo reikiä

Käsihuuhteen pienet alkoholimolekyylit kiilautuvat rasvamolekyylien väliin bakteerin solukalvossa.

1

Reikäinen kalvo tappaa

Alkoholi rei'ittää solukalvon kauttaaltaan, joten solun sisäosat menettävät suojansa. Bakteeri puhkeaa ja tulee samalla eliminoiduksi.

2

Alkoholi iskee laskoksiin

Pitkät proteiiniketjut suikertelevat solukalvon sisä- ja ulkopuolelle. Alkoholimolekyylit asettuvat proteiinien sotkuisiin laskoksiin.

3

Laskokset oikenevat

Alkoholi suoristaa laskoksia. Proteiinin sanotaan denaturoituvan. Sen jälkeen proteiini ja bakteeri eivät enää voi toimia normaalisti.

4
© Claus Lunau & Shutterstock

Isopropyylialkoholi on myrkyllistä alkoholia, kuten metanoli ja pakkasnesteissä käytettävä etyleeniglykoli.

Niille kaikille on yhteistä se, että ne hajoavat elimistössä aineiksi, jotka muuttavat elimistön normaalia pH-arvoa, mikä voi olla hengenvaarallista. Tanskan myrkytyskeskuksen ylilääkäri Niels Ebbehøj varoittaa kaikista desinfiointiaineista:

"Oli kyse mistä desinfiointiaineesta hyvänsä, se ei kuulu kehon sisälle. Ne ovat aineita, jotka on tehty tuhoamaan soluja." Niels Ebbehøj, Tanskan myrkytyskeskuksen ylilääkäri.

Desinfiointiaineiden ruiskuttaminen suoneen ei myöskään auttaisi viruksia vastaan. Vaikka desinfiointiaine kohtaisi koronaviruksen elimistössä, se ei voisi estää virusta tartuttamasta soluja eikä voisi tuhota sitä. Viruksen tuhoamiseen tarvitaan 70-prosenttista alkoholia. Jo 7 promillen alkoholipitoisuus veressä johtaa kuolemaan.

“Alkoholi tuhoaisi ihmisen omat solut paljon ennen kuin viruksen. Ihmisen solut ovat monimutkaisempia kuin virus ja siksi myös herkempiä myrkyille”, Niels Ebbehøj toteaa.