D-vitamiini määrää ihonvärin
Ihon värierot ovat evoluution neronleimaus, toteavat tutkijat, jotka ovat keksineet, miten tärkeä D-vitamiini on ihonvärin määräytymisessä.

Saamme D-vitamiinia Auringosta ja rasvaisista kaloista, ja se auttaa torjumaan niin psyykkisiä sairauksia kuin syöpääkin. D-vitamiini voi myös olla keskeinen tekijä, jonka vuoksi ihmisten ihonväri vaihtelee tummanruskeasta vaaleaan – ja paahteeseen nukahtaneille jopa kirkkaanpunaiseen.
Runsas D-vitamiini ja vaalea iho kuuluvat yhteen
Auringonvalon tuottama D-vitamiini on tutkijoiden mukaan tärkeää, miksi maailman väestössä ihonväri vaihtelee niin suuresti.
Kun iho altistuu auringonvalolle, siinä syntyy D-vitamiinia, jota elimistö käyttää muun muassa infektioiden torjuntaan. Vaaleassa ihossa D-vitamiinia syntyy paljon enemmän kuin tummassa, minkä vuoksi on vaaleasta ihosta on hyötyä niissä maailmankolkissa, joissa auringonvaloa on tarjolla niukasti.
Tumma iho sitä vastoin suojaa paremmin haitallisilta UV-säteiltä. Siitä onkin etua niille, jotka elävät lähellä päiväntasaajaa ja saavat runsaasti auringonvaloa ja sen kautta D-vitamiinia.
Inuitit saavat D-vitamiininsa kalasta
Kun esivanhempamme vaelsivat Afrikasta viileämmille leveysasteille, jossa auringonpaisteesta oli pulaa, heidän ihonvärinsä alkoi muuttua. Mitä pohjoisemmaksi ihmiset asettuivat asumaan, sitä vaaleammaksi iho muuttui. Luonnonvalinta sai aikaan sen, että vahvimmat - ne, jotka saivat kylliksi D-vitamiinia – jäivät henkiin.
Teoria selittää myös sen, miksi joillakuilla pohjoisen asukkailla, kuten arktisten alueiden rannikoilla elävillä inuiteilla, on kuitenkin tummahko iho: he saavat niin paljon D-vitamiinia kalasta ja äyriäisistä, että he eivät tarvitse auringonvaloa D-vitamiinin tuotantoon. Kesällä tummahkosta ihonväristä on jopa etua, sillä inuitit altistuvat suurelle määrälle UV-säteilyä, jota heijastuu jäästä ja lumesta.
Pohjoismaissa D-vitamiinin saanti on usein liian vähäistä. Se on kuitenkin elintärkeää elimistön immuunijärjestelmälle: