Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bakteerit saavat hien haisemaan vuohelta, sipulilta tai kuminalta

Kainaloiden bakteerit saavat hien haisemaan. Tutkimuksissa on pystytty jakamaan hienhaju kolmeen päätyyppiin. Oman hikesi haju riippuu siitä, millaisia bakteereja kainalossasi viihtyy eniten.

Hiki ei haise itsekseen. Löyhkä syntyy, kun ihon bakteerit hajottavat hiessä olevia ravinteita ja tuottavat kuona-aineita.

Jokaisella ihmisellä ihon bakteerikanta on erilainen koostumukseltaan. Kokeessa tutkijat ottivat kainaloiden bakteerikannasta näytteitä useilta ihmisiltä. Siinä selvisi, että kainaloissa esiintyi eniten kahdeksaa eri bakteeriryhmää erilaisissa suhteissa.

Kolme bakteerisukua saa hien haisemaan

Kainaloissa viihtyvistä bakteereista etenkin kolme on sellaista, että ne saavat hien haisemaan. Corynebacterium-sivun bakteerien tuottama haju muistuttaa vuohta, kun taas Staphylococcukset saavat hien haiskahtamaan sipulilta ja Anaerococcukset kuminalta.

Jos mainitut kolme bakteerityyppiä muodostavat valtaosan kainalosi bakteerikannasta, tuoksahdat hikoiltuasi melkoisesti. Jos ne ovat vähemmistönä, hikosi haisee neutraalimmalta.

Hiki ei haise yhtä paljon koko kehossa. Se johtuu siitä, että ihmisillä on kahdentyyppisiä hikirauhasia. Kainaloissa ja sukuelinten ja peräaukon ympärillä olevat erittävät runsaasti maitohappoa ja ureaa eli virtsa-ainetta, jotka ovat bakteerien ravintoa.

Muualla kehossa hiki sisältää vain suolaa, joka ei riitä pitämään bakteereja hengissä. Tästä syystä esimerkiksi kämmenhiki ei haise.

Lue myös:

Nainen naksuttelee sormiaan
Elimistö

Voiko sormien naksuttelu vaurioittaa niveliä?

2 minuuttia
Mistä pieru syntyy?
Elimistö

Tästä syystä oma pieru haisee parhaimmalta

1 minuuttia
Elimistö

Miksi henki haisee aamuisin?

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota