Hiki ei haise itsekseen. Löyhkä syntyy, kun ihon bakteerit hajottavat hiessä olevia ravinteita ja tuottavat kuona-aineita.
Jokaisella ihmisellä ihon bakteerikanta on erilainen koostumukseltaan. Kokeessa tutkijat ottivat kainaloiden bakteerikannasta näytteitä useilta ihmisiltä. Siinä selvisi, että kainaloissa esiintyi eniten kahdeksaa eri bakteeriryhmää erilaisissa suhteissa.
Kolme bakteerisukua saa hien haisemaan
Kainaloissa viihtyvistä bakteereista etenkin kolme on sellaista, että ne saavat hien haisemaan. Corynebacterium-sivun bakteerien tuottama haju muistuttaa vuohta, kun taas Staphylococcukset saavat hien haiskahtamaan sipulilta ja Anaerococcukset kuminalta.
Jos mainitut kolme bakteerityyppiä muodostavat valtaosan kainalosi bakteerikannasta, tuoksahdat hikoiltuasi melkoisesti. Jos ne ovat vähemmistönä, hikosi haisee neutraalimmalta.
Hiki ei haise yhtä paljon koko kehossa. Se johtuu siitä, että ihmisillä on kahdentyyppisiä hikirauhasia. Kainaloissa ja sukuelinten ja peräaukon ympärillä olevat erittävät runsaasti maitohappoa ja ureaa eli virtsa-ainetta, jotka ovat bakteerien ravintoa.
Muualla kehossa hiki sisältää vain suolaa, joka ei riitä pitämään bakteereja hengissä. Tästä syystä esimerkiksi kämmenhiki ei haise.