Pahanhajuinen hengitys johtuu suussa elävistä olioista.
Miljoonat bakteerit – jotka edustavat 700:a eri lajia – elävät purukalustossasi ja muualla suussasi ja kielessäsi. Siellä bakteerit syövät kaikkea suuhun jääneitä jämiä ja tuottavat kaasuja samaan tapaan kuin ihmisen suoli.
Tavallaan pahanhajuinen hengitys johtuu siis suusta tulevista pieruista.
Pahanhajuinen hengitys on rikkikaasuja
Suussa elävät bakteerit käyttävät ravinnokseen hiilihydraatteja, joita löytyy suusta, ja normaalisti ne eivät aiheuta suuria hajuhaittoja.
Jos kuitenkaan et ole syönyt mitään pitkään aikaan tai jos nukut, suun pieneliöt hyökkäävät syljen tai suun limakalvon kuolleiden solujen sisältämän proteiinien kimppuun.
Proteiineja hajottavat suubakteerit tuottavat rikkiä sisältäviä kaasuja, kuten rikkivetyä ja metyylimerkaptaania. Ne haisevat mädäntyneelle kanamunalle ja aiheuttavat pahanhajuista hengitystä.
Näin vältät haisevan hengityksen:
- PESE HAMPAAT: Hyvä hammashygienia pitää bakteerimäärän kurissa ja ehkäisee rikkikaasujen muodostumista. Poista plakki hampaista hammasharjalla, sillä ientaskuihin matkalla olevat bakteerit viihtyvät hampaiden plakkisella pinnalla, jossa ne syövät ja lisääntyvät. Ruuantähteet kannattaa poistaa hammaslangalla myös hampaiden välistä.
- HARJAA KIELI: Kieli on bakteerien pääpesäpaikka. Kielen epätasainen pinta on oivallinen kasvupaikka kaasua tuottaville eliöille. Kielessä elää noin neljä kertaa niin paljon bakteereja kuin muualla suussa. Harjaa siis kieli hammasharjalla joka päivä – myös aivan kielen takaa. Osta tarvittaessa myös kielen puhdistukseen tarkoitettu kielenkaavin.
- SYÖ HAPPAMIA HEDELMIÄ: Sitrushedelmät tekevät suun happamiksi, eikä matala pH-arvo ole bakteerien mieleen. Happamat olosuhteet heikentävät bakteerien kykyä hajottaa proteiineja ja tuottaa yököttäviä rikkikaasuja.
- KÄYTÄ SINKKIÄ: Sinkkiä sisältävä hammastahna ja -tabletit sitovat bakteerien tuottamia rikkiyhdisteitä ja vähentävät siten pahaa hajua. Asiantuntijat eivät suosittele suuvesiä, joissa on bakteereja tappavia aineita, sillä ne voivat luoda vastustuskykyisiä suubakteerikantoja.