Shutterstock

Bakteerit pierevät suussasi

Pahanhajuinen hengitys on monelle tuttu vaiva. Haju johtuu bakteereista, jotka tuottavat suussa pierua muistuttavia rikkikaasuja. Lue tästä vinkkejä, joiden avulla pääset eroon ällöttävästä hengityksestä.

Pahanhajuinen hengitys johtuu suussa elävistä olioista.

Miljoonat bakteerit – jotka edustavat 700:a eri lajia – elävät purukalustossasi ja muualla suussasi ja kielessäsi. Siellä bakteerit syövät kaikkea suuhun jääneitä jämiä ja tuottavat kaasuja samaan tapaan kuin ihmisen suoli.

Tavallaan pahanhajuinen hengitys johtuu siis suusta tulevista pieruista.

Pahanhajuinen hengitys on rikkikaasuja

Suussa elävät bakteerit käyttävät ravinnokseen hiilihydraatteja, joita löytyy suusta, ja normaalisti ne eivät aiheuta suuria hajuhaittoja.

Jos kuitenkaan et ole syönyt mitään pitkään aikaan tai jos nukut, suun pieneliöt hyökkäävät syljen tai suun limakalvon kuolleiden solujen sisältämän proteiinien kimppuun.

Proteiineja hajottavat suubakteerit tuottavat rikkiä sisältäviä kaasuja, kuten rikkivetyä ja metyylimerkaptaania. Ne haisevat mädäntyneelle kanamunalle ja aiheuttavat pahanhajuista hengitystä.

Näin vältät haisevan hengityksen:

  • PESE HAMPAAT: Hyvä hammashygienia pitää bakteerimäärän kurissa ja ehkäisee rikkikaasujen muodostumista. Poista plakki hampaista hammasharjalla, sillä ientaskuihin matkalla olevat bakteerit viihtyvät hampaiden plakkisella pinnalla, jossa ne syövät ja lisääntyvät. Ruuantähteet kannattaa poistaa hammaslangalla myös hampaiden välistä.
  • HARJAA KIELI: Kieli on bakteerien pääpesäpaikka. Kielen epätasainen pinta on oivallinen kasvupaikka kaasua tuottaville eliöille. Kielessä elää noin neljä kertaa niin paljon bakteereja kuin muualla suussa. Harjaa siis kieli hammasharjalla joka päivä – myös aivan kielen takaa. Osta tarvittaessa myös kielen puhdistukseen tarkoitettu kielenkaavin.
  • SYÖ HAPPAMIA HEDELMIÄ: Sitrushedelmät tekevät suun happamiksi, eikä matala pH-arvo ole bakteerien mieleen. Happamat olosuhteet heikentävät bakteerien kykyä hajottaa proteiineja ja tuottaa yököttäviä rikkikaasuja.
  • KÄYTÄ SINKKIÄ: Sinkkiä sisältävä hammastahna ja -tabletit sitovat bakteerien tuottamia rikkiyhdisteitä ja vähentävät siten pahaa hajua. Asiantuntijat eivät suosittele suuvesiä, joissa on bakteereja tappavia aineita, sillä ne voivat luoda vastustuskykyisiä suubakteerikantoja.
  • SYÖ JA JUO: Kun syöt ja juot, sylkirauhaset alkavat tuottaa sylkeä, ja sylki huuhtoo veteen liukenevia rikkikaasuja pois suusta.
  • IME JA PURESKELE: Sokerittomat purukumit ja kurkkupastillit kiihottavat syljeneritystä ja edistävät siten bakteerien huuhtoutumista.
  • KÄY HAMMASLÄÄKÄRILLÄ: Ientulehdus lisää pahanhajuista hengitystä. Tulehtuneet ientaskut ovat erinomaisia ympäristöjä rikkiä tuottaville suubakteereille.
  • LOPETA TUPAKOINTI: Tupakoitsijat kärsivät usein ientulehduksista. Lisäksi savu kuivattaa suuta, joten bakteerit saavat suotuisammat kasvuolosuhteet.
  • VÄLTÄ VALKOSIPULIA: Jotkin ruoka-aineet saavat hengityksen haisemaan pahalle, vaikka suussa ei olisi pahoja bakteereja. Valkosipuli vapauttaa suolistoon allisiinia, joka kulkeutuu veren mukana keuhkoihin ja poistuu elimistöstä hengityksen mukana. Myös rasvainen ruoka ja maitotuotteet voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.

LEMAHTAVA HENGITYS

Jossain vaiheessa elämäänsä noin puolet ihmisistä kärsii todella pahan hajuisesta hengityksestä. Haiseva hengitys johtuu suun bakteerien tuottamista rikkikaasuista.

Pysyvä pahanhajuinen hengitys – halitoosi – on noin joka viidennen ihmisen riesana. Pahimmillaan pahanhajuinen hengitys on niin suuri ongelma, että potilas alkaa karttaa sosiaalista kanssakäymistä. Noin 10 prosenttia halitoosin syistä löytyy suusta, 10 prosenttia johtuu suoliston sairauksista, mahasta tai lääkkeiden käytöstä.