Bakteerit nostavat ihmisruumiin pinnalle

Keuhkoihin päässyt vesi saa ihmisruumiin vajoamaan vedenpinnan alle. Kun ruumis alkaa hajota, elimistössä olevien bakteerien tuottama kaasu saa ruumiin nousemaan jälleen pintaan.

© Shutterstock

Kun ihminen hukkuu tai ruumis heitetään veteen, ruumis vajoaa aluksi pohjaan kuin kivi.

Tämä johtuu siitä, että ruumis on vettä painavampaa ja sitä mukaa kuin keuhkot täyttyvät vedellä ruumiin sisälle ei jää niin paljon ilmaa, että se pysyisi kellumassa.

Siitä huolimatta monet ruumiit löydetään, kun ne kelluvat pinnalla.

Syynä tähän ovat bakteerit.

Bakteerit tuottavat kaasua

Elimistössä on biljoonia bakteereja, ja monet niistä jatkavat eloaan ihmisen kuoltua. Ne voivat tulla toimeen myös veden alla, jossa ei ole happea.

Koska elimistön immuunijärjestelmä lakkaa toimimasta ihmisen kuollessa, bakteerit saavat rauhassa alkaa hajottaa pehmytkudosta. Tällöin ne tuottavat metaania, ammoniakkia ja muita kaasuja. Kaasut kerääntyvät etenkin mahaonteloon, joka pullistuu.

Muutamassa päivässä ruumiiseen kerääntyy niin paljon kaasua, että se alkaa kohota pintaan kuin ilmapallo.

Ruumis kelluu pääsääntöisesti selkä ylöspäin, koska käsivarret, jalat ja pää ovat keskiruumista painavampia, ja ne pyörähtävät ruumiin etupuolelle ja kiskovat etupuolta kohti veden pohjaa.

Ruumis voi hävitä kuukaudessa

Murhaajat ovat kautta vuosisatojen yrittäneet hankkiutua eroon ruumiista heittämällä niitä veteen, eikä monia uhreista olekaan koskaan löydetty.

Syynä tähän voi olla se, että pedot syövät ruumiin. Kanadalainen tutkijaryhmä on osoittanut, että ruumis voi hävitä kokonaan kuukaudessa.

Ruumis voi kadota myös silloin, jos paino painaa sen pohjaan tai ruumiiseen tulee reikiä, joista kaasu pääsee ulos, eikä ruumis koskaan nouse pintaan.