Auringonvalolle herkistävät aineet

Voivatko jotkin aineet tehdä ihosta tavallista herkemmän auringonvalon vaikutuksille?

rusketus, nainen
© Shutterstock

Iho voi todellakin reagoida tavallista herkemmin auringonvaloon joidenkin lääkkeiden, kosmeettisten aineiden ja elintarvikkeiden käytön yhteydessä. Tätä ilmiötä kutsutaan fotosensibilisaatioksi eli valolle herkistymiseksi.

Tietyt aineet saattavat laukaista elimistössä valoaltistuksen aikana tapahtumasarjan, joka aiheuttaa tavanomaista auringonpolttamaa muistuttavan kivuliaan ihottuman. Auringonpolttama on auringonvalon sisältämän ultraviolettisäteilyn aiheuttama ihotulehdus, jonka oireita ovat lievissä tapauksissa ihon punoitus ja turvotus.

Jos iho palaa pahoin, siihen muodostuu rakkuloita; lisäksi auringonpolttamaan voi liittyä kuumeilua ja pahoinvointia. Monien lääkevalmisteiden – mm. eräiden antibioottien, psyykenlääkkeiden, ehkäisypillereiden, virtsaneritystä lisäävien valmisteiden, sienilääkkeiden ja diabeteslääkkeiden – tiedetään herkistävän ihon auringonvalon vaikutuksille.

Myös jotkin kosmetiikkatuotteissa käytetyt aineet voivat aiheuttaa valoyliherkkyyttä. Lääkeaineiden sivuvaikutuksista saa tietoa lääkäriltä ja apteekista. Monet ruoka-aineetkin vaikuttavat ihon valonsietokykyyn.

Esimerkiksi sitruunoihin kuuluvan limettipuun hedelmistä puristettava usein limeksi kutsuttu mehu voi tehdä ihosta valonaran.