Shutterstock

5 erikoista allergiaa, joita et tunne

Allergia syntyy, kun immuunijärjestelmä tekee virheen ja pitää harmittomia aineita elimistölle myrkyllisinä. Jopa elintärkeät aineet voivat tuntua vihollisilta ja aiheuttaa kutinaa ja ihottumaa. Tässä on viisi erikoisinta allergiaa.

Allergia voi puhjeta milloin vain ja mitä tahansa ainetta kohtaan. Tässä on lueteltu viisi outoa ja harvinaista allergiaa.

1. Leppäkertun eritepöly sairastuttaa

Kun aasianpirkko tuntee itsensä uhatuksi, se alkaa erittää nestettä. Erite kuivuu ja muuttuu pölyksi, joka ärsyttää monia. Joissakin maailman kolkissa leppäkerttuallergia on yhtä yleinen kuin kissa-allergia.

2. Säännöllinen seksi allergian hoitona

Naiset voivat allergisoitua siemennesteelle, joka saa heidän sukupuolielimensä kutiamaan ja kihelmöimään, mutta allergia on harvinainen. Siihen sairastuneita hoidetaan ruiskuttamalla suikupuolielimiin laimennettua siemennestettä. Jos siedätys onnistuu, allergikot alkavat vähitellen sietää laimentamatontakin spermaa. Ylläpitohoitona on ahkera seksin harrastaminen.

3. Hormoneista tulee kehon vihollisia

Osa naisista reagoi allergisesti heidän omassa elimistössään kuukautiskierron aikana erittyviin aineisin. Kun keltarauhashormonin määrä elimistössä kasvaa, allergisilla naisilla voi esiintyä astmaoireita, migreeniä ja nivelkipuja.

4. Vesiallergia on pulmallinen

Vaikka 80 prosenttia elimistöstä koostuu vedestä, jotkut voivat tulla allergikseksi sillekin. Tällöin vesi nostattaa iholle rakkuloita ja ihottumaa. Kastuminen sadekuurossa voi olla suoranainen katastrofi.

5. Lämpötilanvaihtelut aiheuttavat allergiaoireita

Kävely toimistoon autolta kylmänä talvipäivänä voi aiheuttaa ongelmia kylmäallergikoille. Äkillinen lämpötilanmuutos nostattaa iholle ihottumaa.

Tutkimus avaa uusia hoitomenetelmiä

Tutkijoita on pitkään pohdituttanut, miksi jotkin aineet, kuten siitepöly, aiheuttavat monelle allergiaoireita. Nyt totuus on alkanut vähitellen valjeta -– lue lisää aiheesta täältä: