Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aivastuksia kirkkaassa päivänvalossa

Miksi jotkut ihmiset alkavat aivastella, kun he tulevat sisältä tai varjosta suoraan auringonpaisteeseen?

Shutterstock

Useimmat ihmiset aivastelevat vain silloin, kun jokin ärsyttää riittävästi heidän nenänsä limakalvoja. Tavallisimmin aivastelu johtuu siitä, että nenään menee erilaisia ilman epäpuhtauksia, kuten pöly- ja nokihiukkasia.

Aivasteleminen onkin tärkeä osa ihmisen elimistön puolustusjärjestelmää: aivastelu on yskimiseen ja oksentamiseen rinnastettava keino pitää kehon toiminnan kannalta haitalliset aineet loitolla.
Aivastusrefleksin tarkoituksena on poistaa nenään ja nieluun joutuneet epäpuhtaudet, ennen kuin ne pääsevät elimistöön.

Osa – joidenkin arvioiden mukaan noin 20 prosenttia – ihmisistä aivastelee myös kirkkaan valon vaikutuksesta. Tästä ilmiöstä käytetään nimitystä foottinen eli valoisuuteen liittyvä aivastusrefleksi.

Aivastus johtunee hermotoiminnan häiriöstä

Siinä, miten herkästi henkilö reagoi aivastelemalla valoärsytykseen, on huomattavia yksilöllisiä eroja. Toiset alkavat aivastella katsoessaan tavallista hehkulamppua, kun taas toisilla aivastusrefleksi syntyy vain silloin, kun he siirtyvät pimeistä tai hämäristä sisätiloista kirkkaaseen auringonvaloon.

Ilmeisesti taipumus reagoida aivastamalla valoärsytykseen on perinnöllinen. Asiaa on tutkittu vielä melko vähän, eikä foottisen aivastusrefleksin taustamekanismeja tunneta. Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että syynä on tilapäinen hermotoiminnan häiriö silmien ja nenän tai nenänielun alueella.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota