Mand holder om fedt på maven

5 syytä rakastaa läskejäsi

Rasvalla on huono maine, vaikka jokaikinen tarvitsisi osapuilleen 10–15 kiloa läskiä pysyäkseen kunnossa.

Rasvalla on huono maine, vaikka jokaikinen tarvitsisi osapuilleen 10–15 kiloa läskiä pysyäkseen kunnossa.

Shutterstock

1. Rasva pitää solut koossa

Iso osa elimistön rasvasta on rasvahappoina ohuena kalvona, joka ympäröi soluja ja pitää ne koossa.

Rasvaa on paljon etenkin aivojen hermosoluissa, koska se kasvattaa hermoimpulssien kulkunopeutta.

2. Rasvakudos ylläpitää immuunijärjestelmää

© Shutterstock

Rasvakudos ei ole passiivista massaa vaan aktiivinen elin, joka tuottaa estrogeenia, leptiiniä ja noin 25:tä muuta hormonia ja hormonin kaltaista ainetta.

Aineet vaikuttavat koko kehoon, sillä ne esimerkiksi säätelevät aineenvaihduntaa ja immuunijärjestelmän toimintaa.

3. Rasva varastoi ylijäämäenergian

Rasva on hiilihydraattia ja proteiinia parempi varastoimaan ylijäämäenergiaa aterian jälkeen.

Rasva sisältää yli kaksi kertaa niin paljon energiaa kuin sama määrä hiilihydraattia tai proteiinia, sillä se ei sido vettä. Vararavinto kasvattaa kehon kokoa siksi maltillisesti.

4. Suuri rasvakerros eristää

Jääkarhu, jonka rasvaprosentti on yli 50, pysyy lämpimänä hyisessä Jäämeressäkin, koska sen ihonalainen rasvakudos eristää tehokkaasti.

Vaikka ihmisen rasvaprosentti on normaalisti vain puolet jääkarhun rasvaprosentista, rasva tarjoaa ihmisellekin hyvän suojan kylmyyttä vastaan.

5. Ruskea rasva antaa lisälämpöä

Yleensä solut tuottavat ravinnon energialla runsasenergiaisia ATP-molekyylejä, joita tarvitaan energianlähteenä monissa elimistön toiminnoissa.

Niin sanottu ruskea rasva voi tarvittaessa tuottaa energiasta lämpöä, jos keho palelee.