Ajatus siitä, että itku piristää mielialaa, saattaa tuntua ristiriitaiselta, mutta kyyneleet todellakin helpottavat.
Alankomaissa vuonna 2014 tehdyssä tutkimuksessa Tilburgin yliopiston tutkijat näyttivät koehenkilöille surullisen filmin. Kun koehenkilöt katsoivat elokuvaa, tutkijat tarkkailivat, ketkä heistä itkivät ja ketkä eivät.
Heti elokuvan jälkeen kyyneleitä vuodattaneet olivat surullisempia kuin ennen filmiä, kun taas silmänsä kuivana säilyttäneet eivät havainneet mitään eroa.
90 minuuttia filmin loppumisen jälkeen kyyneleisiin liikuttuneet koehenkilöt olivat kuitenkin huomattavasti paremmalla tuulella kuin ne koehenkilöt, joiden poskia kyyneleet eivät olleet kastelleet.
2. Kyyneleet helpottavat stressiä
Vaikeina hetkinä kyyneleet saavat toiset ihmiset tarjoamaan sinulle lohduttavaa olkapäätä, mutta ne toimivat myös samalla elimistösi tehokkaina puhdistuslaitoksina.
Tutkimusten mukaan tunnekuohusta kohonneet kyyneleet sisältävät aineita, joita kasaantuu elimistöön stressin aikana. Niihin kuuluu muun muassa adrenokortikotrooppinen hormoni eli ACTH.
3. Kyyneleet tappavat bakteereja
Tiesitkö, että kyyneleesi ovat myös ase bakteereja vastaan?
Kyynelneste sisältää lysotsyymi-entsyymiä, jota on myös äidinmaidossa, siemennesteessä, syljessä ja hiessä. Se tappaa kymmenessä minuutissa jopa 95 prosenttia bakteereista.
Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että kyyneleiden antibakteerinen vaikutus on niin voimakas, että ne laittavat kapuloita jopa pernaruton rattaisiin.
4. Kyyneleet suojaavat silmiä
Kyyneleiden valuminen kesken ruoanlaiton voi tuntua ärsyttävältä, mutta sillä on tärkeä tehtävä.
Kun kuorit tai pilkot sipulia, siitä vapautuu allinaaseiksi kutsuttuja entsyymejä, jotka reagoivat sipulin rikkipitoisten aminohappojen kanssa ja muodostavat propeenisulfeenihappoja.
Aine ärsyttää silmän sarveiskalvoa, joten sipulikyyneleet ovat elimistön yritys päästä aineesta eroon.
5. Kyyneleet sopivat isoillekin pojille
1980-luvulla tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että naiset itkevät keskimäärin 5,3 kertaa kuukaudessa, kun taas miehet kyynelehtivät samassa ajanjaksossa vain 1,3 kertaa.
Tutkijat uskovat, että yhtenä syynä urosten vähäiseen kyynelmäärään on mieshormoni testosteroni, joka hillitsee kyynelkanavien toimintaa.
Sen sijaan prolaktiini-hormoni innostaa itkuun, ja prolaktiinia puolestaan on enemmän naisten elimistössä.
Kaikki itkuun liittyvä ei kuitenkaan ole pelkkää biologiaa.
37 maata käsittäneessä itkututkimuksessa osoitettiin, että miehet itkevät enemmän niissä kulttuureissa, joissa on hyvät mahdollisuudet ilmaista itseään.
Useiden asiantuntijoiden allekirjoittama viesti on selvä: itke vaan, se tekee hyvää.