5 faktaa nänneistä

INTIIMIVYÖHYKE: Ne voivat olla kovia tai pehmeitä, ne voivat antaa elintärkeää ravintoa tai saada aivot kipunoimaan hyvänolontunteesta. Tutustumme lähemmin nännien ominaisuuksiin ja kerromme viisi yllättävää faktaa kaikille tutuista nappuloista.

1. Ne saavat sinut räjähtämään nautinnosta

Kyllä, luit oikein. Nännisi saavat aivoissasi erittymään räjähdyksenomaisesti hyvää oloa tuottavia ja palkitsevia aineita. Samalla myös sukuelimesi alkavat värähdellä mielihyvästä.

Vuonna 2011 tehty tutkimus osoittaa, että nännien kiihottaminen lähettää naisten aivoissa viestejä samaan kohtaan, joka aktivoituu myös esimerkiksi klitoriksen tai kohdunkaulan kosketuksesta.

Tästä syystä on hyvinkin mahdollista, että vain nännien hyväily johtaa orgasmiin.

2. Kaksi ei aina ole oikea määrä

Kuva: Wikimedia Commons

Ei kannata nolostella, jos sinulla on kolmaskin nänni. Ilmiö on huomattavasti luultua yleisempi.

Aiempien tutkimusten mukaan peräti kahdesta kuuteen prosentilla naisista on kolmas nänni, ja sama koskee yhdestä kolmeen prosenttia miehiä.

Kolmas kappale voi sitä paitsi sijaita missä vain jalkojen ja hartioiden välillä.

3. Tästä syystä myös miehillä on nännit

Voi tuntua epäloogiselta, että kummallakin sukupuolella on nännit, kun niiden perimmäinen fysiologinen tarkoitus on rintarauhasessa muodostuvan äidinmaidon erittäminen.

Selitys piilee alkionkehityksen ensimmäisissä 5–6 viikossa. Tuolloin kaikki ovat naispuolisia.

Vasta kuuden viikon jälkeen miespuoliset ominaisuudet tuottava Y-kromosomi pääsee vauhtiin. Tämän vuoksi myös miehillä on nännipari, vaikkei niillä ole kovin paljon virkaa.

4. Niillä on monta muotoa

Nännejä on yhtä monta tyyppiä kuin on ihmisiäkin.

Nännit voivat olla erivärisiä ja erimuotoisia, ja usein yhden ihmisen nännit eivät ole edes kovin symmetrisiä.

Lisäksi nänni voi myös vetäytyä sisäänpäin – joko ajoittain tai pysyvästi.

5. Erityiset hermosolut kovettavat nännit

Uinti kylmässä vedessä tai hyytävä tai verinen kohtaus televisiossa.

Nännit voivat jäykistyä monestakin ärsykkeestä, ja niin käy helposti sekä miehille että naisille.

Aikaisemmin tänä vuonna ryhmä ruotsalaistutkijoita keksi sattumalta, että nännien kovettuminen liittyy aivan erityisiin hermosoluihin.

Ruotsalaiset olivat tutkimassa eri hermosolutyyppejä, jotka kuljettavat viestejä sympaattisessa hermostossa. Sympaattinen hermosto vastaa yksinkertaistetusti sanottuna ihmisen "taistele tai pakene" -reaktiosta. Tutkijat havaitsivat, että on olemassa yksi hermosolutyyppi, jonka ainoa tehtävä on huolehtia siitä, että nännit kovettuvat.