Fabian Sommer/dpa/Ritzau Scanpix

3D-tulostin paikkaa luuvauriot

Selkänikamia muovista ja keraamisia paikkoja luihin. Luusyöpäpotilaille 3D-tulostetut varaosat ovat jopa kestävämpiä kuin ihmisen oma luu.

3D-tulostettu keramiikka kasvaa yhteen luun kanssa

Etelä-Tanskan yliopiston tutkijat ovat valmistaneet kalsiumfosfaatista ja rasvasta 3D-printterin tulostusmassan, josta tehdyt kappaleet kasvavat kiinni potilaan omaan luuhun. Hiirikokeissa keraamisiin varaluihin kasvoi jopa luuydin.

Particle3D.com

3D-tulostettu titaanilonkka pitää proteesin tiukasti paikoillaan

Lonkkaproteesi voi ajan mittaan irrota luista, joihin se on kiinnitetty. 3D-tulostimella tehty titaaninen lonkkamalja pitää proteesin paikoillaan. Proteesissa on huokosia, joiden läpi luukudos kasvaa siihen kiinni.

Robert Clark/Nat Geo/Getty Images

Hyperelastinen aine edistää luun kasvua

3D-tulostettu malli ihmisen selkärangasta toimii tukirakenteena, jonka päälle oikea luukudos voi kasvaa. Tuloste on niin sanottua hyperelastista ainetta, joka muuttuu ajan mittaan normaaliksi luukudokseksi.

Adam E. Jakus/Dimension Inx

3D-tulostettu paikka täyttää luuvajeen

Usein syöpähoidoissa kasvaimen murjomat luun osat leikataan pois. Australialaistutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jossa poistetun sairaan luun osan tilalle voidaan tuottaa paikka 3D-tulostimella. Näin luiden lujuus ei kärsi.

RMIT University

Metalli korvaa liikaa kasvavat luut

Joihinkin sairauksiin liittyvä luun liikakasvu voi aiheuttaa kovia kipuja. Väärin kasvavan luun tilalle voidaan laittaa implantti. 3D-tulostuksella voidaan tuottaa luista entistä tarkempia jäljitelmiä. Kun ne tehdään metallista, ne myös kestävät.

VCG/Getty Images

Mikroskooppiset kuidut muuntuvat rustoksi

Duke-yliopistossa USA:ssa on kehitetty keinotekoinen rusto. Se koostuu seitsemästä lomittaisesta kuitukerroksesta, jotka ovat hiusta ohuempia. Keinorustoon lisätään hyytelöä oikean rustokudoksen kantasolujen kasvualustaksi.

Courtesy of Frank Moutos and Farshid Guilak

3D-tulostin tuottaa uuden nilkan

69-vuotiaan potilaan reuman ja luukystien vaurioittama nilkka korjattiin 3D-tulosteella. Nilkasta otettiin magneettikuvat, ja niiden perusteella tehtiin jäljitelmä nilkan telaluusta. Varaosan avulla nilkka toimii taas niin kuin pitää.

Dr. Selene Parekh/Duke University

Patches-koira sai 3D-tulostetun kallon

Kun kanadalaislääkärit poistivat Patches-mäyräkoiralta appelsiinin kokoisen aivokasvaimen, leikkauksen jälkeen 70 prosenttia sen kallosta korvattiin 3D-tulostetulla proteesilla.

Dan Lopez & Michelle Oblak/University of Guelph

Patches-koiran uusi kallo oli mittatilaustyötä

Tietokonemallin avulla proteesi voitiin muotoilla tarkasti koiran mittojen mukaan.

Dan Lopez & Michelle Oblak/University of Guelph

Kallon kopio helpottaa kasvojensiirtoa

Sittemmin tekniikka on kehittynyt. Nykyään potilaan kallosta tehdään ennen leikkausta 3D-tulostettu malli, jonka pohjalta voidaan muun muassa valmistaa tarvittavat luuproteesit ennakolta. Näin itse leikkaus sujuu entistä nopeammin ja vastaan tulee vähemmän yllätyksiä.

Fabian Sommer/dpa/Ritzau Scanpix