10 järjetöntä asiaa elimistössäsi

Synnytyskanava on liian kapea, hampaita on liikaa, ja turha suolenpätkä voi viedä sinulta hengen. Joskus ihmisen elimistössä ei vain tunnu olevan mitään järkeä.

Tyhmä elimistösi

1) Jalka

Viisi miljoonaa vuotta sitten ihmisen esivanhemmat kiipeilivät puissa. Kiipeilyyn tarvittiin taipuvaa jalkaterää, jolla sai otteen oksista. Kun ihminen lopetti kiipeilyn, jalka jäykistyi, mutta luiden lukumäärä säilyi silti samana – ja siksi jalassa on monta luuta, jotka murtuvat helposti.

2) Miehen nännit

Nännit ovat olemassa, mutta miehille niillä ei ole mitään käyttöä. Nännit johtuvat siitä, että varhaisessa sikiövaiheessa kaikki sikiöt ovat tyttöjä.

3) Eturauhanen

Siemenneste syntyy eturauhasessa, mutta mitään muuta hyvää eturauhasesta ei seuraa. Eturauhanen kasvaa usein iän myötä, ja koska virtsaputki kulkee eturauhasen läpi, putki jää puristuksiin ja virtsaaminen on vaivalloista.

Lisäksi eturauhassyöpä on varsin yleistä: syöpään viittaavia solumuutoksia tavataan 80 prosentilla 80-vuotiaista miehistä.

4) Väliliha

Peräaukko sijaitsee – etenkin naisilla – hyvin lähellä virtsaputkea. Tämä on syynä usein toistuviin virtsarakon- ja virtsatietulehduksiin, joita bakteerit aiheuttavat kulkeutuessaan väärään paikkaan.

5) Poskiontelot

Ihmisellä on neljä paria nenän sivuonteloita, joista poskionteloiden sijainti on kaikkein huonoin. Onteloiden aukko sijaitsee yläosassa. Tämän vuoksi onteloihin kertyneen nesteen, lian ja liman on vaikea päästä virtaamaan pois, ja siksi poskiontelot tulehtuvat helposti.

6) Synnytyskanava

Ihmisen aivojen kasvaessa naisten alapää ei pysynyt kehityksessä mukana. Se jäi melko kapeaksi, minkä vuoksi synnyttäminen on ihmisille vaikeampaa ja kivuliaampaa kuin muille eläimille. Kapea synnytyskanava on monien evoluutiotutkijoiden mukaan myös selitys sille, miksi aivot eivät ole kasvaneet nykyistä suuremmiksi.

7) C-vitamiini

Muiden kädellisten, lepakoiden, marsujen ja joidenkin lintulajien tapaan meiltä puuttuu kyky tuottaa itse C-vitamiinia. Meidän on syötävä hedelmiä ja vihanneksia, jotta elimistön puolustusjärjestelmä pysyy toimintavalmiudessa eikä keripukki iske.

8) Hampaat

Aivojen alkaessa kasvaa hampaat pusertuivat yhteen. Evoluution aikana hampaiden lukumäärä ei ole kuitenkaan muuttunut, ja usein kivuliaat viisaudenhampaat työntyvät edelleen suuhun tilanpuutteesta huolimatta.

Ja siksi pysyvät hampaat kasvavat vain kerran.

9) Henkitorvi

Henkitorven suu sijaitsee erittäin lähellä ruokatorven yläpäätä. Kurkunkansi sulkee henkitorven nielemisen ajaksi, mutta se voi joskus pettää. Silloin ruokaa menee väärään kurkkuun, ja pahimmassa tapauksessa seurauksena on tukehtuminen.

10) Umpisuoli

Ei tiedetä, onko ihmisen umpisuolella ylipäätään mitään virkaa. Se voi kuitenkin tulehtua ja aiheuttaa kovia kipuja – ja joissakin tapauksissa jopa kuoleman.