Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Elimistö

Keho luo sinulle perustan

Keholla tarkoitetaan elävän eliön fyysisiä osia, kuten päätä, kaulaa ja raajoja. Useimmiten keholla viitataan juuri ihmisen fyysiseen olemukseen. Ihmisellä on 206 luuta ja 639 lihasta. Niiden koko on eri yksilöillä erilainen, ja se onkin yksi syy siihen, että ihmiset ovat erinäköisiä. Sukella juttuarkistoon ja lue lisää kehon kyvyistä ja salaisuuksista.

Mies juo votkaa
© Shutterstock

Mitä alkoholi tekee elimistölle

Alkoholi vaikuttaa elimistöön monella tavalla. Yleisin vaikutus on se, että mielentila, ilo tai suru, voimistuu entisestään. Alkoholi estää kemiallisten viestien kulkua, joten se heikentää keskittymiskykyä ja tasapainoa. Oppimiskyky alenee myös, kun alkoholi vaikeuttaa työmuistin toimintaa.
Alkoholi vaikuttaa kuitenkin eri ihmisiin eri tavalla. Jos ihminen esimerkiksi on pitkään alkoholin vaikutuksen alaisena, keho alkaa tottua siihen. Silloin henkilö ei tunne olevansa humalassa, vaikka alkoholin määrä veressä olisikin huomattava.
Jos ihminen käyttää alkoholia usein ja runsaasti, voi syntyä riippuvuus ja terveyshaittoja, muun muassa maksavaurio tai aivojen ja keskushermoston sairaus.

Erilaisia proteiineja
© Shutterstock

Mihin elimistö tarvitsee proteiinia?

Proteiini on ravintoaine, josta elimistö saa energiaa. Proteiini on elimistön rakennusaine, ja sitä tarvitaan monissa prosesseissa. Proteiini on elintärkeä muun muassa immuunijärjestelmän, solujen ja kudosten toiminnalle. Lisäksi elimistö tuottaa proteiinien avulla tarvitsemiaan hormoneja ja entsyymejä. Sairaille ja vanhuksille suositellaan usein proteiinipitoista ravintoa, sillä proteiini piristää immuunijärjestelmää ja auttaa lihasmassan kasvattamisessa. Vanhuksilla lisäproteiinin avulla voidaan säilyttää olemassa oleva lihasmassa.

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota