Shutterstock
Find vej

Eksymisen syynä voi olla sairaus

Jotkut eksyvät helposti tutuissakin ympyröissä. Syynä voi olla harvinainen sairaus.

Onko sinulle käynyt niin, että olet eksynyt kumppanistasi kauppareissulla ja lopulta sinua on kuulutettu tulemaan neuvontaan, jossa kumppanisi odottaa sinua?

Jos on, et ole yksin.

PLOS One -tiedejulkaisussa ilmestyneen italialaisen tutkimuksen mukaan noin kolme prosenttia ihmisistä kärsii jossakin määrin niin sanotusta kehityksellisestä topografisesta desorientaatiosta (DTD). Tutkimukseen osallistui 1 698 italialaista, joiden ikä oli 18-35 vuotta. Mukana oli miehiä ja naisia.

Topografinen desorientaatio tarkoittaa sitä, että ihmisen on vaikeaa löytää tie pisteesta a pisteeseen b. Sairaus voi tehdä arkielämstä vaikeaa.

Joissakin tapauksissa ihminen voi eksyä jopa omassa asunnossaan.

Ei muita poikkeavuuksia

Tutkimuksen mukaan kehityksellisestä topografisesta desorientaatiosta kärsivillä ei ollut muistiongelmia eikä poikkeavia neuropsykologisia piirteitä. Sen sijaan heillä saattoi olla vaikeuksia hahmottaa tiloja ja rakennusten tai muiden maamerkkien sijaintia suhteessa toisiinsa. Joillakuilla on myös vaikeuksia erottaa oikea ja vasen.

Miehet olivat yleisesti parempia suunnistajia kuin naiset. Toisaalta niistä, joilla todettiin kehityksellinen topografinen desorientaatio, suurin osa oli miehiä. Tutkimus perustui koehenkilöiden kyselyvastauksiin.

Tutkimukseen osallistuneet naiset käyttivät miehiä useammin avukseen maamerkkejä paikasta toiseen suunnistaessaan.

Italialaistutkijat päättelevät, että suunnan hahmottamiskyky perustuu moniin erilaisiin kognitiviisiin prosesseihin. Tutkimustuloksista oli suodatettu pois psyykkisten sairauksien, päihteiden ja oppimisvaikeuksien kaltaisten tekijöiden vaikutus.