Peter Veth/Balanggarra Corp + Illu: Pauline Heaney
kenguru, maalaus, luolamaalaus, Australia, kalliomaalaus

Australian vanhin maalaus esittää kengurua

Kaksimetrinen kengurua esittävä maalaus on yli 17 000 vuotta vanha ja siten Australian vanhin. Asia selvisi ampiaispesän radiohiiliajoituksen avulla.

Ihmisiä on elänyt Australiassa yli 50 000 vuotta. Nyt tutkijat ovat löytäneet todisteita siitä, että Australiassa tehtiin yksityiskohtaisia luolamaalauksia jo yli 17 000 vuotta sitten.

Kengurua esittävä kaksimetrinen maalaus, joka sijaitsee kallionulokkeen alla Länsi-Australiassa, on juuri nimetty maanosan vanhimmaksi maalaukseksi.

Yleeensä luolamaalausten tarkka ajoittaminen on erittäin vaikeaa, mutta tässä tapauksessa sekä maalauksen ylä- että alapuolelta löytyi jäännöksiä ikivanhoista ampiaispesistä, jotka sisälsivät eloperäistä ainetta kasveista ja eläimistä. Kun Melbournen yliopiston tutkijat ajoittivat ampiaispesän hiili-14-menetelmällä, saatiin samalla selville, että kengurumaalauksen ikä on 17 100 – 17 500 vuotta.

Iänmääritys osoittaa, että alue oli luolamaalauksen tekoaikana suhteellisen tiheästi asuttua. Se on mielenkiintoista, sillä tuolloin Australiassa vallitsi jääkausi ja ilmasto oli huomattavasti kylmempi ja kuivempi kuin nykyisin.

17 100 vuotta vanha – ainakin – on Länsi-Australian koillisosissa Kimberleyn alueella sijaitseva luolamaalaus.

Maalaus on tehty avoimen luolan kattoon. Luolassa on asunut ampiaisten lisäksi myös ihmisiä kymmeniätuhansia vuosia. Kengurumaalaus on tyyppiesimerkki luolamaalauksesta, jonka esittämästä eläimestä koko vartaloa ei ole väritetty.

Australiassa voi olla vieläkin vanhempia maalauksia

Iänmäärityksen tehneet tutkijat toivovat tutkimuksensa voivan selvittää, miten aboriginaalien kulttuuri syntyi ja kehittyi.

Tutkijoiden mukaan kengurumaalaus muistuttaa Kaakkois-Aasian saarilta tehtyjä luolamaalauslöytöjä, jotka ovat yli 40 000 vuotta vanhoja. Tämä voi viitata siihen, että maalauksilla on yhteys, jolloin Australiasta saattaisi löytyä kengurumaalausta vanhempiakin luolamaalauksia.