Emil Aladjem/Israel Antiquities Authority
Mand og dame med antikt sværd

Arkeologit tekivät uskomattoman löydön syrjäisestä luolasta

Israelin autiomaassa tutkijat ovat tehneet harvinaisen löydön, joka on ollut piilossaan lähes 2 000 vuotta.

Arkeologit löysivät Juudean autiomaasta neljä miekkaa, jotka oli kätketty luolaan lähes 2 000 vuotta sitten.

Miekat ovat säilyneet erittäin hyvin, ja ne ovat yhä nahkahuotrissaan.

Kolme miekoista on noin 60 senttiä pitkiä, ja ne ovat roomalaisten kehittämiä spatha-tyypin miekkoja, joita muut eurooppalaiset kansat, kuten frankit ja viikingit, ovat myöhemmin muokanneet käyttöönsä.

Viimeisen miekan pituus on vain 45 senttiä, ja se on rengasmiekka, joka on saanut nimensä kahvan alaosassa olevan renkaan mukaan.

Israelin muinaismuistoviranomaisen ja Arielin yliopiston arkeologit löysivät luolasta myös roomalaisen heittokeihään eli niin sanotun pilumin.

Aseet näyttävät roomalaisilta, joten tutkijat olettivat, että ne on piilotettu En Jedin luonnonsuojelualueella sijaitsevaan luolaan sotasaaliina.

”Aseiden piilottaminen En Jedin luonnonsuojelualueen pohjoisosan eristyksissä oleviin luoliin viittaa siihen, että ne oli otettu roomalaisilta sotilailta sotasaaliina tai taistelukentältä ja sitten piilotettu Juudean kapinallisten käyttöön", selitti tohtori Eitan Klein, Juudean aavikon tutkimusprojektin johtaja, [verkkomedia IFLScience]:lle (https://www.iflscience.com/four-1900-year-old-roman-swords-found-hidden-in-a-cave-in-the-judean-desert-70573 {"target":"_blank"}).

Juutalaiset kapinalliset kamppailivat kiivaasti Rooman hallintoa vastaan

Nykyisen Israelin ja Palestiinan alue oli vuosisatoja Rooman maakunta nimeltä Juudea.

Juutalaiset yrittivät kuitenkin useaan otteeseen hankkia itsenäisyytensä takaisin verisillä kapinoilla.

Antiikkinen miekka mustalla taustalla

Yksi neljästä miekasta on roomalainen rengasmiekka, jonka pituus on noin 45 senttiä. Vastikään löydetyt aseet kunnostetaan nyt perusteellisesti ennen kuin ne analysoidaan tarkemmin, jolloin toivottavasti saadaan selville uutta tietoa miekkojen ja keihään alkuperästä.

© Dafna Gazit/Israel Antiquities Authority

Vuonna 66 jaa. puhkesi väkivaltainen kansannousu, ja juutalaiset nöyryyttivät roomalaisia tappamalla noin 6 000 legioonalaista.

Neljä vuotta myöhemmin Rooman suurvalta kuitenkin kosti ja poltti lopulta juutalaisten tärkeimmän pyhäkön [Jerusalemin temppelin] (https://historianet.fi/yhteiskunta/uskontojen-historia/taistelu-temppelivuoresta).

Miekat voivat olla peräisin juutalaisten viimeisestä kapinasta

Puoli vuosisataa kestänyt kireä rauha roomalaisten ja juutalaisten välillä romahti jälleen vuonna 132 jaa.

Rooman keisari Hadrianus kielsi tuolloin ympärileikkauksen, mitä juutalaiset pitävät tahallisena provokaationa.

Juudeassa virisi jälleen mittava kansannousu, jota johti karismaattinen Simon Bar Kochba. Hän piti itseään messiaan ruumiillistumana.

Jälleen kerran juutalaiset voittivat ensimmäisen taistelun mutta hävisivät silti koko sodan. He onnistuivat perustamaan itsenäisen juutalaisvaltion, mutta se kesti vain kaksi vuotta ennen kuin Rooma lähetti maakuntaansa suuren armeijan, jota johti kokenut kenraali Julius Severus. Hän kukisti juutalaisten kapinan hitaasti mutta varmasti.

Tutkijat uskovat, että neljä äskettäin löydettyä miekkaa oli todennäköisesti piilotettu luolaan Bar Kochban kapinoiden aikana.

Aseet lähetettiin puhdistettaviksi ja restauroitaviksi, ja jatkotutkimuksissa selvitetään, onko harvinainen löytö todellakin sotasaalista, jota kapinalliset eivät koskaan palanneet noutamaan.

Juudean autiomaan luolia on tutkittu laajassa hankkeessa jo vuodesta 2017 alkaen. Hankkeen aikana arkeologit ovat löytäneet 20 aiemmin tuntematonta luolaa.

Aavikon kuivuus ja ilmasto-olosuhteet tarjoavat täydelliset olosuhteet muinaisten esineiden säilymiselle. Itse asiassa tutkijat kutsuvat luolia "ainutlaatuiseksi aikakapseliksi".

Viime vuonna tutkijat ilmoittivat löytäneensä yhdesä luolasta 2 200 vuotta vanhoja hopeakolikoita, ja vuonna 2021 arkeologit ilmoittivat, että toisesta luolasta löytyi aiemmin tuntemattomia Kuolleenmeren kääröjen katkelmia – noin 60 vuotta sen jälkeen, kun viimeinen käärö löydetiin.