Voit oppia nukkuessasi

Yksinkertaisten menetelmien avulla voit nukkuessasi oppia vaikka vieraita kieliä tai hallitsemaan jonkin soittimen.

opi kun nukut

Jo vuosikymmeniä tutkijat ovat pohtineet, mitä ihminen voi oppia nukkuessaan. Tästä voit lukea kolmesta asiasta, joita todistetusti voit oppia myös unen aikana, ja yhdestä, joka lienee tarua.

1. Vieraat kielet

Kaksi tutkijaa opetti saksankielisille ihmisille hollantia. Aluksi opeteltavana oli vain yksittäisiä sanoja. Oppitunnin jälkeen koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään ja kaikki passitettiin nukkumaan.

Toiselle ryhmälle toistettiin heidän nukkuessaan joitakin opetelluista hollannin sanoista. Toinen ryhmä sai nukkua rauhassa.

Tutkijat havaitsivat, että sanoja yön aikana kuunnelleet koehenkilöt tunnistivat sanat toista ryhmää paremmin hereillä ollessaan ja osasivat myös kääntää ne.

2. Musikaaliset taidot

Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa opetettiin ryhmä ihmisiä soittamaan yksi kappale kitaralla. Harjoittelun jälkeen koehenkilöitä pyydettiin ottamaan nokoset.

Nukkumisen aikana yhdelle ryhmälle soitettiin samaa melodiaa, jota he olivat opetelleet. Toinen ryhmä sai nukkua hiljaisuudessa.

Herättyään ensimmäinen ryhmä soitti melodian paljon paremmin kuin toinen.

3. Kadonneiden esineiden löytäminen

Vuonna 2013 Northwestern-yliopistossa Yhdysvalloissa tehtiin tutkimus, jossa 60:ta henkilöä pyydettiin painamaan mieleensä 72 eri esineen sijaintin näytöllä. Jokaiseen sijaintiin liittyi ääni, joka toistettiin, kun henkilö osoitti sijaintia.

90 minuutin torkkujen jälkeen ryhmä, jolle oli soitettu heidän nukkuessaan sijaintiin liittyviä ääniä, muisti suurimman osan 72 esineen sijainnista.

Tästä on pääteltävissä, että jos kadotat avaimesi, kannattaa ottaa torkut.

4. Myytti: yleistieto

Vuonna 1956 tutkijat Charles Simon ja William Emmons kokeilivat, miten he voisivat kasvattaa koehenkilöiden yleistietoa.

He esittivät koehenkilöille näiden uinuessa 96 tiedonmurusta historiasta, tieteestä, urheilusta ja muista aiheista. Kun koehenkiöt heräsivät, heille esitettiin tietoja koskevia kysymyksiä.

Tutkimuksessa ei havaittu merkkejä siitä, että menetelmä olisi auttanut pärjäämään paremmin esimerkiksi Haluatko miljonääriksi? -visassa.