Vasenkätiset – 5 syytä vasenkätisten ylivertaisuuteen

Käsi on luonut presidenttejä, huippu-urheilijoita ja suuria taiteilijoita. Niin todetaan tutkimuksissa.

Obama

1. Me äänestämme vasenkätisiä

Barack Obama, Bill Clinton, George H. W. Bush ja Gerald Ford. Yhdysvaltojen seitsemästä viimeisestä presidentistä neljä on ollut vasenkätisiä. Kyse voi olla myös sattumasta, mutta hollantilaisen tutkimuksen mukaan tähän on tieteellinen selitys.

Tutkimuksen mukaan elehdintää oikealla kädellä pidetään myönteisenä, kun taas vasemmalla kädellä ilmaistut eleet nähdään kielteisinä. Vasenkätiset hyötyvät tästä TV-väittelyissä, koska ruudusta välittyy peilikuva.

2. Vasenkätiset ajattelevat luovasti

Vasenkätisten väitetään olevan oikeakätisiä taiteellisempia. Väite ei pidä täysin paikkaansa, mutta jotain perää siinä on.

American Journal of Psychology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vasenkätiset osaavat paremmin etsiä erilaisia ratkaisuja ongelmiin. Se voidaan tulkita siten, että vasenkätiset ovat luovempia.

3. Vältä yhteenottoja vasurien kanssa

Ranskalainen tutkimus osoittaa, että rauhanomaisten alkukantaisten yhteisöjen jäsenistä vain kolme prosenttia on vasenkätisiä. Sen sijaan väkivaltaisissa yhteisöissä vasenkätisiä on 27 prosenttia.

Tutkijoiden mukaan tämä johtuu siitä, että vasenkätisillä on kamppailuissa yksi etu – he pääsevät yllättämään lyödessään ”väärällä” kädellä.

4. Vasenkätiset pärjäävät urheilussa

Urheilulajeissa, joissa kaksi henkilöä ottelee keskenään, vasenkätiset ovat etulyöntiasemassa. Tästä useimmat tutkijat ovat yksimielisiä. Siksi vasenkätiset ovat yliedustettuina huippu-urheilutasolla esimerkiksi tenniksessä ja nyrkkeilyssä.

Yhden teorian mukaan syynä on se, että vasenkätiset urheilijat harjoittelevat useammin oikeakätisiä vastustajia vastaan kuin oikeakätiset vasenkätisiä vastustajia vastaan. Tästä on heille etua.

5. Puheet menevät paremmin perille

Vasenkätiset kuulevat paremmin ääniä, jotka muuttuvat hitaasti ja rauhallisesti, todetaan Georgetownin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Tämä johtuu siitä, että oikea aivopuolisko, joka ohjaa vasenta kättä, erottaa vokaalit paremmin.

Puheet pidetään usein rauhallisella ja soljuvalla äänellä, ja siksi vasenkätisten on helpompi kuunnella niitä kuin oikeakätisten, jotka kuulevat paremmin konsonantit ja terävät äänet.

Oletko oikeakätinen ja kyllästynyt lukemaan, kuinka eteviä vasenkätiset ovat? Älä huoli. Lue sen sijaan tämä: 5 syytä oikeakätisten paremmuuteen.