Shutterstock
Vaihdevuodet

Vaihdevuodet laittavat naisen aivot mullin mallin

Dramaattiset hormonaaliset muutokset, jotka naiset käyvät läpi vaihdevuosi-iässä, aiheuttavat aivoihin lähes yhtä pahan sekasorron kuin murrosiässä.

Mielialanvaihtelut, kuumat aallot ja unihäiriöt. Nainen joutuu koville, kun vaihdevuodet koittavat.

Hormonaaliset muutokset, joita yleensä tavataan 45–55-vuotiailla naisilla, vaikuttavat myös muistiin.

Aivokuvantamisella on saatu selville, että vaihdevuosi-ikäisillä naisilla aivotoiminnan aktiivisuus muuttuu oppimiseen ja muistiin liittyvällä aivojen alueella eli aivotursossa.

Estrogeenin määrä tipahtaa

Syy aivojen muutoksiin on naishormoni estrogeenin määrän väheneminen elimistössä.

Estrogeeni edistää synapsien eli hermoliitosten ja tukisolujen muodostumista aivotursossa, mikä parantaa aivojen sisäistä viestintää ja tiedon varastoitumista.

Kun munasolujen kypsyminen munasoluissa lakkaa, estrogeeniä muodostuu vähemmän, mikä ilmenee myös muistin toiminnassa.

Vaihdevuosi-iässä olevilla naisilla tämä näkyy siinä, että uusien asioiden oppiminen vaikeutuu ja muistikatkosten määrä lisääntyy.

Myös miehet unohtelevat

Unohtelevaisuus ei rajoitu vain naisiin, sillä unohtelu on väistämätön seuraus aivojen ikääntyessä tapahtuvista muutoksista.

Miehet ja naiset eroavat toisistaan kuitenkin siten, että miesten muisti heikkenee vähitellen, kun taas naisilla muistissa tapahtuu jyrkkä muutos vaihdevuosi-iässä.

Kaikki eivät koe oireita

Tilanne ei ole samanlainen kaikilla naisilla. Noin kolmasosalla vaihdevuosi-ikäisistä naisista ei esiinny muistiongelmia.

Ilmiön syytä ei tiedetä, mutta sen arvellaan johtuvan siitä, että osalla naisista aivot jatkavat estrogeenin saantia muista lähteistä, kuten elimistön rasvakudoksesta tai tuottamalla sitä testosteronista.