Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vaihdevuodet

Vaihdevuodet laittavat naisen aivot mullin mallin

Dramaattiset hormonaaliset muutokset, jotka naiset käyvät läpi vaihdevuosi-iässä, aiheuttavat aivoihin lähes yhtä pahan sekasorron kuin murrosiässä.

Shutterstock

Mielialanvaihtelut, kuumat aallot ja unihäiriöt. Nainen joutuu koville, kun vaihdevuodet koittavat.

Hormonaaliset muutokset, joita yleensä tavataan 45–55-vuotiailla naisilla, vaikuttavat myös muistiin.

Aivokuvantamisella on saatu selville, että vaihdevuosi-ikäisillä naisilla aivotoiminnan aktiivisuus muuttuu oppimiseen ja muistiin liittyvällä aivojen alueella eli aivotursossa.

Estrogeenin määrä tipahtaa

Syy aivojen muutoksiin on naishormoni estrogeenin määrän väheneminen elimistössä.

Estrogeeni edistää synapsien eli hermoliitosten ja tukisolujen muodostumista aivotursossa, mikä parantaa aivojen sisäistä viestintää ja tiedon varastoitumista.

Kun munasolujen kypsyminen munasoluissa lakkaa, estrogeeniä muodostuu vähemmän, mikä ilmenee myös muistin toiminnassa.

Vaihdevuosi-iässä olevilla naisilla tämä näkyy siinä, että uusien asioiden oppiminen vaikeutuu ja muistikatkosten määrä lisääntyy.

Myös miehet unohtelevat

Unohtelevaisuus ei rajoitu vain naisiin, sillä unohtelu on väistämätön seuraus aivojen ikääntyessä tapahtuvista muutoksista.

Miehet ja naiset eroavat toisistaan kuitenkin siten, että miesten muisti heikkenee vähitellen, kun taas naisilla muistissa tapahtuu jyrkkä muutos vaihdevuosi-iässä.

Kaikki eivät koe oireita

Tilanne ei ole samanlainen kaikilla naisilla. Noin kolmasosalla vaihdevuosi-ikäisistä naisista ei esiinny muistiongelmia.

Ilmiön syytä ei tiedetä, mutta sen arvellaan johtuvan siitä, että osalla naisista aivot jatkavat estrogeenin saantia muista lähteistä, kuten elimistön rasvakudoksesta tai tuottamalla sitä testosteronista.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota